Ομόφωνα οι διεθνείς οργανισμοί ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για τη διαφαινόμενη διεύρυνση της ανισότητας και την αύξηση της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλές κυβερνήσεις αφήνουν έξω από τα προγράμματα στήριξης ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που αναμένεται να πληγούν περισσότερο. Κάποιες άλλες βιάζονται να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην απελπισία.
Σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC αναφέρεται σε επαγγέλματα που πλήττονται από την κρίση και όμως οι εργαζόμενοι σε αυτά εγκαταλείπονται κυριολεκτικά στη μοίρα τους χωρίς καμία βοήθεια.
Μεταξύ άλλων παραθέτει την περίπτωση των σεφ που εργάζονταν σε εστιατόρια του Λονδίνου αλλά έχασαν τη δουλειά τους όταν επιβλήθηκε καραντίνα. «Το αίσθημα που επικρατεί ανάμεσά μας είναι ο φόβος» αναφέρει ένας εξ αυτών στο CNBC και εξηγεί πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδερφοί του αγωνιούν μήπως δεν ανακάμψει ο κλάδος και ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις.
Ο λόγος είναι ότι παρά τις επικρίσεις που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση κατατάσσει τους σεφ στα επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης και επομένως δεν ανήκουν στην κατηγορία της τηλεργασίας και δεν εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα στήριξης των μισθών.
Παράλληλα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι η πλέον ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων καθώς λαμβάνουν μικρότερη βοήθεια από άλλους. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μόνον για επίδομα τριών μηνών και η τελευταία πληρωμή θα είναι τον Αύγουστο. Και καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς για αυτές τις δύο κατηγορίες εργαζομένων, τους χαμηλής εξειδίκευσης και τους αυτοαπασχολούμενους, διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα νοικοκυριά μέσα στο 2020.
«Η πανδημία και τα μέτρα ανάσχεσής της έχουν πλήξει περισσότερο τους εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης και αυτό οφείλεται στο ότι αυτοί συνήθως δεν έχουν την επιλογή της τηλεργασίας ή της συνδιάσκεψης μέσω βίντεο» τόνισε στο CNBC ο Μαλχάρ Ναμπάρ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του ΔΝΤ. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία πως οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, οι προοπτικές απασχόλησης, η κατανομή των αποδοχών, όλα ανεξαιρέτως θα αποβούν προς όφελος των εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης και εις βάρος των εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης.
Οπως επισήμανε, άλλωστε, στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η κρίση έχει πλήξει δυσανάλογα τους μετανάστες «που συχνά εργάζονται μακριά από οποιοδήποτε δίκτυο υποστήριξης θα μπορούσαν να έχουν ενώ δεν διαθέτουν πολλές αποταμιεύσεις».
Ο ίδιος καλεί, άλλωστε, τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το έργο της επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους προκειμένου να τους διευκολύνει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις άλλων επαγγελμάτων. Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τα κατάλληλα δίκτυα για να βοηθήσουν τον πληθυσμό τους καθώς σε ορισμένες χώρες πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και δεν μπορούν έτσι να τύχουν κανενός βοηθήματος από το κράτος.
Το ΔΝΤ έχει από τον Απρίλιο προειδοποιήσει για τη διαφαινόμενη διεύρυνση της ανισότητας λόγω της πανδημίας. Η κορυφαία οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκοπίνατ, είχε τότε τονίσει ότι «μια ύφεση αυτού του είδους οδηγεί πάντα σε τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια».
Την ίδια στιγμή, άλλωστε, ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντικό στέλεχος του ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως «αν ανακληθούν σύντομα τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε τα προβλήματα που περιορίστηκαν στην πρώτη φάση θα γίνουν πολύ πιο ορατά».
Ο ίδιος τονίζει πως όταν χαλαρώσουν τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και αρχίσει και πάλι η οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες οι Αρχές πρέπει να στηρίξουν τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο όπως είναι ο τομέας της εστίασης και του τουρισμού. Τις καλεί επίσης να εντοπίσουν τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες σε κάθε κλάδο.
Κι ενώ δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να καταγραφεί ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας που, άλλωστε, είναι σε εξέλιξη σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη, η ανεργία σίγουρα αυξάνεται όπως και η φτώχεια. Θεωρείται, έτσι, βέβαιο ότι θα διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη προειδοποιήσει πως η φτώχεια ανά τον κόσμο αυξάνεται για πρώτη φορά μετά το 1998 εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει 71 εκατ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, που βάσει του ορισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η διαβίωση με λιγότερο από 1,90 δολ. την ημέρα. Στη χειρότερη περίπτωση, άλλωστε, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η πανδημία και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία φτώχεια 100 εκατομμύρια ανθρώπους.