Μετρούν ζημίες λόγω κορωνοϊού μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Μετρούν ζημίες λόγω κορωνοϊού μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέγεθος του αντικτύπου που έχει επιφέρει η πανδημία στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης αναδεικνύουν τα αποτελέσματα ορισμένων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Με την κερδοφορία τους να συμπιέζεται διαρκώς από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωζώνης αλλά και από τον μεγάλο αριθμό τραπεζών, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες προβλέψεις έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank που ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 77 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά ικανοποιητική απόδοση του επενδυτικού της βραχίονα. Πριν από ένα έτος ανακοίνωνε ζημίες ύψους 3,15 δισ. ευρώ, καθώς η εμβληματική γερμανική τράπεζα βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε διαδικασία μιας ριζικής αναδιάρθρωσης που προβλέπει 18.000 απολύσεις και 20% μείωση των δραστηριοτήτων της.  Προχώρησε, εξάλλου, σε προβλέψεις ύψους 761 εκατ. ευρώ έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων από πελάτες της που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό της βραχίονα, ανέφερε έσοδα αυξημένα κατά 46% στα 2,65 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Σημειωτέον ότι πολλές επενδυτικές τράπεζες εμφάνισαν επίσης αυξημένα έσοδα, καθώς υποστήριξαν τις προσπάθειες πελατών τους να αντλήσουν κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Πώληση χαρτοφυλακίου

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η πανδημία δεν θα μπορούσε να βρει την Deutsche Bank σε χειρότερη στιγμή. Εχει ανακοινώσει εδώ και ένα χρόνο ραγδαίες μειώσεις κόστους, την αποχώρησή της από διάφορες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ αλλά και την πώληση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου επισφαλών τίτλων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της και την κερδοφορία της.

Από την αρχή του έτους, η Deutsche Bank έχει προβεί σε προβλέψεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για ποσό πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των αμερικανικών τραπεζών, αλλά η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει σχετικά καλά συγκριτικά με τις ΗΠΑ και με άλλες χειμαζόμενες χώρες. Το δανειακό χαρτοφυλάκιό της αφορά κατά 47% τη Γερμανία και κατά 22% την υπόλοιπη Ευρώπη, και μόλις κατά 20% τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, η ισπανική Banco Santander ανέφερε ζημίες ύψους 11 δισ. ευρώ ύστερα από εκτεταμένες διαγραφές της αξίας πολλών εκ των μονάδων της, με προεξάρχουσα τη θυγατρική της στη Βρετανία, η αξία της οποίας μειώθηκε κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνει ζημίες η ισπανική τράπεζα στα 163 χρόνια της ιστορίας της. Η ισπανική τράπεζα δήλωσε, πάντως, ικανοποιημένη από την κεφαλαιακή της επάρκεια, καθώς ανακοίνωσε πως έχει λόγο βασικών κεφαλαίων 11,84% και κυμαίνεται έτσι στο ανώτερο όριο του στόχου της.

Συντηρητικές προβλέψεις

Η βρετανική τράπεζα Barclays προχώρησε σε προβλέψεις ύψους 1,6 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο του 1,76 δισ. ευρώ, έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων για το δεύτερο τρίμηνο. Φτάνει, έτσι, σε συνολικές προβλέψεις ύψους 3,7 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 4 δισ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζες Στάλεϊ, δήλωσε στο δίκτυο CNBC πως η τράπεζα κατέληξε σε αυτό το επίπεδο προβλέψεων βάσει «πολύ συντηρητικών οικονομικών εκτιμήσεων για το μέλλον».

Διευκρίνισε μάλιστα πως η τράπεζα «βλέπει τώρα τις διάφορες οικονομίες να λειτουργούν ελαφρώς καλύτερα από τα υποθετικά σενάρια στα οποία βασίσαμε τις εκτιμήσεις μας». Προσέθεσε, τέλος, πως η τράπεζα θα αποφασίσει την πολιτική της στο θέμα των μερισμάτων και της κεφαλαιακής επάρκειας στα τέλη του οικονομικού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή