Με κοινή γραμμή άμυνας Apple, Amazon, Facebook και Google

Με κοινή γραμμή άμυνας Apple, Amazon, Facebook και Google

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις των διευθυνόντων συμβούλων των Amazon, Facebook, Apple και Google, οι οπoίες δίνονταν αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, στόχο είχαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για το πόσο αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί επηρεάζουν λόγω μεγέθους τον ανταγωνισμό, δίνοντας βάρος στα οφέλη που αποκομίζουν από αυτούς τόσο η οικονομία όσο και οι εργαζόμενοι.

Η εν λόγω επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία του  ανταγωνισμού, είχε ήδη στα χέρια της πάνω από ένα εκατομμύρια έγγραφα, που προέρχονται από τις ίδιες τις εταιρείες και τρίτους και σχετίζονται με τις επίσημες έρευνες για τα πεπραγμένα τους, όπως αναφέρει ο ιστότοπος marketwatch.com. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντέιβιντ Σισιλίνι γνωρίζει ότι οι κολοσσοί επικρίνονται διότι φέρεται να πλήττουν καταναλωτές και ανταγωνιστές με τις επιχειρηματικές πρακτικές τους και την ακόρεστη, όπως φαίνεται, δίψα τους να αποκτούν δεδομένα, όπως αναφέρει το Reuters.

Επιχειρήματα

Οπως είχε γίνει γνωστό πριν εκκινήσουν οι καταθέσεις, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικεφαλής τους, Τζεφ Μπέζος (Amazon), Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook), Τιμ Κουκ (Apple) και Σάνταρ Πιτσάι (Google), θα ήταν ότι αποτελούν ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, ότι λειτουργούν σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ότι πάντα καινοτομούν προς όφελος των καταναλωτών. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Reuters, η διαδικασία αναμενόταν να εμπεριέχει μια υγιή δόση πολιτικού θεάτρου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία να γίνει αντιληπτός ο τρόπος σκέψης των μελών του Κογκρέσου ως προς το πώς θα ελέγξουν τις τέσσερις εταιρείες.

Οπως είχε ήδη ενημερώσει εκ των προτέρων ο Τζεφ Μπέζος, η κατάθεσή του θα εμπεριείχε στοιχεία σχετικά με το πώς τον ενέπνευσε η οικογένειά του, ενώ θα επικεντρωνόταν και στη σημασία της εξυπηρέτησης πελατών. Ο επιχειρηματίας πρώτη φορά εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου, αν και είναι ενεργός 25 χρόνια τώρα, εξ ου και θα του απευθύνονταν πιο σκληρές ερωτήσεις από τους άλλους. Θα αναφερόταν στο πόσο θετικά εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές το εμπορικό σήμα της Amazon και στο πόσα δισεκατομμύρια έχει επενδύσει η εταιρεία του στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από μέρους του Κογκρέσου θα ερωτάτο για τη στρατηγική εξαγορών που εφαρμόζει – ο Τζεφ Μπέζος, όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal, φέρεται να επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις με μοναδικό στόχο να κατασκευάσει προσεχώς προϊόντα ευθέως ανταγωνιστικά με τα δικά τους.

Ο Τιμ Κουκ της Apple θα επιδίωκε να δώσει έμφαση στο ότι τα επιτεύγματα της εταιρείας του κατέστησαν δυνατά επειδή αυτή βρίσκεται στην Αμερική. Επίσης, θα υπογράμμιζε ότι η εταιρεία του σε καμία αγορά δεν έχει δεσπόζουσα θέση, ενώ δέχεται σκληρές επιθέσεις στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα από τις Samsung Electronics, LG Electronics, Huawei και Google. Στο θέμα του ανταγωνισμού θα εστίαζε και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook, επισημαίνοντας ότι η Κίνα «οικοδομεί τη δική της εκδοχή του Διαδικτύου, που θα βασίζεται σε εντελώς διαφορετικές αρχές, ενώ επιδιώκει να την εξαγάγει και σε άλλες χώρες».

Ανησυχία

Εκφράζονται ανησυχίες μήπως αυτή η γραμμή άμυνας των τεσσάρων κολοσσών δεν συμβάλει στο να βγουν στο φως νέα στοιχεία, ώστε να λογοδοτήσουν στο μέλλον για το πώς επιδρούν στον θεμιτό ανταγωνισμό. Τέλος, ο ινδικής καταγωγής Σάνταρ Πιτσάι της Google θα αναφερόταν στις ευκαιρίες που δόθηκαν στον ίδιο και στην εταιρεία του διεθνώς, ταυτίζοντάς τες με τον ανταγωνισμό. Θα έκανε λόγο για τις επενδύσεις της Google στο μέλλον των ΗΠΑ και για τη δέσμευσή της όσον αφορά το απόρρητο των στοιχείων των χρηστών – πάντως, δεν παρέλειψε να πει πως «περισσότερα οφείλουν να γίνουν για την προστασία τους σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή