Γαλλία: Συρρίκνωση – ρεκόρ της οικονομίας το β’ τρίμηνο λόγω πανδημίας

Γαλλία: Συρρίκνωση – ρεκόρ της οικονομίας το β’ τρίμηνο λόγω πανδημίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,8% – αριθμός που αποτελεί ρεκόρ – κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας του αντίκτυπου των μέτρων περιορισμού κατά της COVID-19, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (INSEE).

Η εποχιακά προσαρμοσμένη πτώση από τρίμηνο σε τρίμηνο σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο αλλά χειρότερη σε σύγκριση με τις οικονομίες άλλων μελών της Ευρωζώνης.

«Οι αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ κατά το πρώτο μισό του 2020 συνδέονται με το κλείσιμο των “μη σημαντικών” δραστηριοτήτων στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού από τα μέσα Μαρτίου έως και τις αρχές Μαΐου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το INSEE.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο ενημέρωσε τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο – όταν τα μέτρα περιορισμού είχαν μόλις αρχίσει να εφαρμόζονται – ώστε να δείχνουν μείωση της τάξεως του 5,9% από 5,3% που ήταν η αρχική του εκτίμηση.

Τα στοιχεία που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι η γαλλική οικονομία συρρικνωνόταν επί τρία συναπτά τρίμηνα και συνεχίζει να είναι σε ύφεση.

Η μείωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ πιο οξεία σε σχέση με την πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 10,1% στη Γερμανία. Επίσης, η οικονομία της Αυστρίας σημείωσε μείωση 10,7% και του Βελγίου 12,2%.

Ωστόσο, η πτώση ήταν καλύτερη από αυτό που είχε προβλέψει το INSEE από τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή μείωση κατά 17%. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας είχε εκτιμήσει πτώση κατά 14% στις αρχές Ιουλίου.

Τέλος, η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών που καθορίστηκε από τη Factset μιλούσε για πτώση 15,3% στο ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή