Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στο δολάριο

Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στο δολάριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ 2ου τριμήνου των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ήταν απογοητευτικά, όπως άλλωστε αναμενόταν, αντικατοπτρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τo lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που άρχισαν να εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως περίπου στα μέσα Μαρτίου με στόχο να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, ενώ η σταδιακή άρση τους ξεκίνησε τον Μάιο. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 32,9%, η μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία, με όλες τις συνιστώσες από την πλευρά της δαπάνης να παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Στην Ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε με ρυθμό 10,1% σε τριμηνιαία βάση, άνω του διπλάσιου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-4,7%), το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη πτώση την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης παρουσίασε η Γαλλία, -13,8%.

Τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ 2ου τριμήνου, τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, η πρόσφατη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε Πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και η σύγκρουση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, περιόρισαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Στον αντίποδα, τα περισσότερα κυβερνητικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί στο -0,56%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου 2020, ενώ του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου βρέθηκε στο 0,52%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 μηνών.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι μειωμένες προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ λόγω της εκτόξευσης των νέων κρουσμάτων διατήρησαν υπό πίεση το δολάριο. Το ήπιο ύφος της ανακοίνωσης της Fed στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτήν την εβδομάδα και των σχολίων του επικεφαλής Τζ. Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου καθώς και η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ για αναβολή των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο συνέβαλαν επίσης στη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. αύξησε τα πρόσφατα κέρδη της, καταγράφοντας επίπεδα πάνω από 1,19 νωρίς την Παρασκευή για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου 2018 πριν υποχωρήσει λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή του 1,1850/60, παραμένοντας ενισχυμένη 5,5% σε μηνιαία βάση, η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή