ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία αιφνιδιάζει την Κύπρο με την ακύρωση συμφωνίας για τη φορολόγηση

i-rosia-aifnidiazei-tin-kypro-me-tin-akyrosi-symfonias-gia-ti-forologisi-2391369

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε στη Λευκωσία η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα για ακύρωση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Κύπρος θεωρεί ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους συγκριτικά χαμηλότερους φόρους και τη συμφωνία αποφυγής διπλής επιβάρυνσης με τη Μόσχα, αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό προορισμό για Ρώσους επιχειρηματίες και εταιρίες, τονώνοντας ουσιαστικά την κυπριακή οικονομία.

Ωστόσο, με την οικονομία της Ρωσίας να πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορωνοϊού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Μάρτιο φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει τότε ότι η Ρωσία θα αποχωρούσε μονομερώς από συμφωνίες με χώρες που δε θα αποδέχονταν τις προτάσεις της.

Τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Αλέξέι Σαζάνοφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο για την τροποποίηση της συμφωνίας κατά την επιταγή Πούτιν δεν ευδοκίμησαν, κι ότι η Μόσχα θα εκκινήσει τις διαδικασίες απόσυρσης από τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης.

«Βεβαίως η αναδόμηση των εταιρικών στοιχείων μέσω Κύπρου θα καταστεί μειονεκτική. Θα είναι πολύ καλύτερο να τα μεταφέρει κανείς όλα πίσω στη Ρωσία,» είπε ο κ. Σαζάνοφ. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση επεξεργάζεται κανονιστικές βελτιώσεις για να διευκολύνει τη μεταφορά εταιρικών στοιχείων στη Ρωσία.

Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως δεν ήταν ενήμεροι για τη ρωσική πρωτοβουλία και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι πως ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 του μηνός,» ανέφερε ανακοίνωση στη Λευκωσία. Των συνομιλιών θα προΐσταται ο ίδιος ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η Λευκωσία ανέμενε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν πρόκειται να επισκεφθεί το νησία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος.

«Εχουμε βάλει στο τραπέζι τις θέσεις μας και αναζητούμε συνέχεια στις επαφές και συμφωνία, καθώς δε συμφωνήσαμε επισήμως ότι πρόκειται για ναυάγιο,» δήλωσε έτερη κυβερνητική πηγή στην Κύπρο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Reuters