Η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 99 ετών φέτος στη Βρετανία

Η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 99 ετών φέτος στη Βρετανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προχώρησε σε νέα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, μίλησε για πιθανό διπλασιασμό της ανεργίας, ενώ διατήρησε ως έχουν τα επιτόκιά της, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά είχε προβλέψει.

Eπ’ αυτού επισημαίνουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Berenberg πως, εφόσον η τράπεζα αναθεώρησε την υπεραισιόδοξη εκτίμησή της για την οικονομία, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για ακόμα ένα πακέτο μέτρων πριν από την εκπνοή του έτους. Η ανεργία, πιθανώς, σχεδόν να διπλασιαστεί έως τη λήξη του 2020.

Πλέον συνολικά για το δωδεκάμηνο του 2020 η τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5%, που σημαίνει πως θα έχει τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 99 ετών. Παρά ταύτα, θα είναι λιγότερο οξεία η κάμψη από το 14%, που προέβλεπε η τράπεζα τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το Reuters. «Εχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο αγώνα και, ειλικρινά, είμαστε εντελώς έτοιμοι να δράσουμε, εάν παραστεί ανάγκη», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι.

Δεν αποκλείεται η Βρετανία να περάσει το προσεχές διάστημα στον αστερισμό των αρνητικών επιτοκίων που ήδη χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ο Αντριου Μπέιλι επισημαίνει ότι «ανήκουν στο οπλοστάσιό του, αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει». Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάρτιο είχε μειώσει το κόστος δανεισμού στο μόλις 0,1% και επεξέτεινε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, φθάνοντας στο σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα προ της πανδημίας παρά μετά το τέλος του 2021, λίγο αργότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Εντούτοις, για την ανεργία είναι λιγότερο δυσοίωνες οι προβλέψεις τους, και αν και αναμένεται στα τέλη του 2020 να ανέλθει στο 7,5%, αυτό το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από το σχεδόν 10% που προβλεπόταν αρχικά.

Κατά τους αναλυτές της MUFG, «οι προοπτικές της οικονομίας, όπως τις διατυπώνει η Τράπεζα της Αγγλίας, είναι λιγότερο μετριοπαθείς από όσο ορισμένοι προσδοκούσαν, ενώ η απουσία μιας ισχυρής ένδειξης ότι τάσσεται υπέρ των αρνητικών επιτοκίων ευνοεί μια περαιτέρω άνοδο της στερλίνας στο άμεσο μέλλον». 

Οικονομολόγοι, τέλος, παρατηρούν ότι ίσως η οικονομία να χρειασθεί επιπλέον αρωγή, ενόσω αγωνίζεται στα σταθεί στα πόδια της και να αντεπεξέλθει τόσο στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού όσο και να διαχειριστεί την τελευταία φάση μετάβασης στη μετά Ε.Ε. εποχή για τη Βρετανία. Η μεταβατική περίοδος, που είχε συναποφασισθεί με τις Βρυξέλλες, ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει συναφθεί διμερής εμπορική συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή