Τα περίεργα στοιχήματα της Enron στην Καλιφόρνια

Τα περίεργα στοιχήματα της Enron στην Καλιφόρνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι είχε διαδραματίσει στην ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνιας η «εν πολλαίς αμαρτίαις» περιπεσούσα Enron. Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από έρευνα με θέμα την ενεργειακή κρίση στα μέσα του 2000, η εταιρεία στοιχημάτισε υψηλά ποσά στο ότι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια θα αυξηθεί. O γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Τζότζεφ Νταν κατέθεσε, χθες, στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας σχετικά με τα πορίσματα της έρευνάς του. Το κύριο ερώτημα που ανακύπτει κατόπιν τούτων, αφορά το εάν η Εnroχειραγώγησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2000 και το 2001 στην Καλιφόρνια, συμβάλλοντας με τη στάση της αυτή στο να αυξηθούν τα τιμολόγια και να ξεσπάσει κρίση.

Λίγο αργότερα, οι αξιωματούχοι της πολιτείας άρχισαν να κατηγορούν την Εnroκαι άλλες εταιρείες του κλάδου ότι δημιουργούσαν τεχνητές ελλείψεις. Οι εταιρείες από πλευράς τους καθώς και αρκετοί οικονομολόγοι ισχυρίστηκαν ότι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να διαμορφωθεί μια ιδιαζόντως ατελής αγορά, με αποτέλεσμα να προκληθεί κρίση. Επίσης, επισήμαναν πως την κατάσταση επιδείνωσε και το γεγονός ότι περιορίστηκε η διαθεσιμότητα σε υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο γερουσιαστής Νταν παρατηρεί ότι βάσει των ίδιων των αρχείων της εταιρείας φαίνεται ότι η Εnroστοιχημάτιζε ολοένα και περισσότερα χρήματα σε μελλοντική αύξηση της τιμής. Επιπλέον, τόνισε ότι η Εnroπίεζε ασφυκτικά τις πολιτειακές αρχές της Καλιφόρνιας να απορρυθμίσουν την αγορά ενέργειας, υποσχόμενη πολλά οφέλη για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, στα απόρρητα έγγραφά της η εταιρεία δεν προέβλεπε τόσο θεαματικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση Enron. Συγκεκριμένα, χθες, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων με αφορμή τη νομοθεσία, η οποία θα βελτιώσει τις ασφαλιστικές δικλίδες των εργαζομένων στα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. H τροποποίηση συζητείται με αφορμή τις μαζικές απώλειες που υπέστησαν στις αποταμιεύσεις τους οι πρώην υπάλληλοι της Enron. Το κάθε στρατόπεδο κατηγορεί το αντίπαλο για διακοσμητικές και όχι ουσιαστικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή