Νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών το σκάνδαλο Alstom

Νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών το σκάνδαλο Alstom

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. Λογιστικά λάθη σε θυγατρική της στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλυψε η γαλλική μηχανοκατασκευαστική εταιρεία Alstom, προκαλώντας άλλο ένα πλήγμα στην ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών εντασσόμενη και αυτή στην αλυσίδα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που διαπιστώνουν σκάνδαλα σε αμερικανικές μονάδες τους. H εταιρεία, που κατασκευάζει τους περίφημους συρμούς υψηλής ταχύτητας (TGV) της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι θα επιβαρυνθεί με 51 εκ. ευρώ μετά τη σημαντική υποτίμηση ζημιών από συμβόλαιο της αμερικανικής μονάδας της, Alstom Transportation.

H επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά εκμηδενίζει τα λειτουργικά περιθώρια των βασικών δραστηριοτήτων της Alstom, που είναι οι μεταφορές, οι οποίες αποτελούν μια από τις ελάχιστες κερδοφόρες ενασχολήσεις της υπερχρεωμένης εταιρείας. Οπως ανακοινώθηκε, παρότι οι ατασθαλίες -απόκρυψη κόστους και διόγκωση των περιθωρίων- διαπιστώθηκαν μόνο σε ένα συμβόλαιο και η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει και συνέχεια. Προσθέτουν, δε, ότι το γεγονός καταδεικνύει αδυναμία της διοίκησης μιας εταιρείας η οποία αγωνίζεται ν’ αποφύγει κρίση ρευστού.

Προς το παρόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών διεξάγουν ανεπίσημες έρευνες με επίκεντρο την αμερικανική μονάδα. Ομως, η εξέλιξη έπεται της διαπίστωσης ατασθαλιών στην αμερικανική μονάδα της ολλανδικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Ahold NV, που στις αρχές του έτους ανακάλυψε τη διόγκωση των κερδών κατά 900 εκ. δολάρια. H Alstom ανακοίνωσε ότι διεξάγει δική της, εσωτερική έρευνα και διευκρινίζει ότι η θυγατρική της απέκρυψε μέρος του κόστους στα λογιστικά της με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να το καταγράψει αργότερα, σε άλλα συμβόλαια. H εταιρεία έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αντιπρόεδρο της θυγατρικής και τον οικονομικό διευθυντή ως την ολοκλήρωση της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή