EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνουν το προσωπικό τους οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι

Η βρετανική επιχείρηση σιδηροδρόμων Network Rail, η οποία πέρυσι αντικατέστησε την καταρρεύσασα ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία Railtrack, ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 14% ή κατά 2.000 άτομα, εντός των τριών προσεχών ετών, με σκοπό την εξασφάλιση 54 δισεκατομμυρίων στερλινών, για να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της. H Network Rail γνωστοποίησε την απόφασή της κατά την ανακοίνωση του δεκαετούς επιχειρηματικού της προγράμματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άλλα μέτρα λιτότητος ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων της. Από τη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 14% η επιχείρηση πρόκειται να εξοικονομήσει δαπάνες 12,9 δισ. στερλινών.

Πωλείται το 13,9% της Telenor

H νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει προς πώληση το 13,9% της κρατικής τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως, προκειμένου να αποκομίσει κεφάλαιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση περιουσιακών της στοιχείων κατά τα τελευταία δύο χρόνια. H Νορβηγία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς, έχει ανάγκη ρευστού για να χρηματοδοτήσει διαφόρους τομείς της οικονομίας της. Ωστόσο, η νορβηγική κυβέρνηση, με την πώληση του 13,9% της Telenor, φέρεται διατεθειμένη να μειώσει το μερίδιό της στην υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Το υπουργείο εμπορίου της Νορβηγίας σε σχετικό του ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι η τιμή πωλήσεως ανά μετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 29,95 και 32 κορωνών. Αναλυτές δήλωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενέργεια ιδωτικοποιήσεως της νορβηγικής κυβερνήσεως, μετά την πώληση του 18% της κρατικής ενεργειακής επιχειρήσεως Statoil, το καλοκαίρι του 2001.

Πρώτη σε εξαγορές – συγχωνεύσεις

Την πρώτη θέση θα καταλάβει η τράπεζα της GoldmaSachs σε διεθνές επίπεδο, με κριτήριο τις δραστηριότητές της στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2003, έχοντας φέρει εις πέρας άνω του 20% της παροχής συμβουλών προς εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Τα σχετικά προκαταρκτικά στοιχεία αναφέρει η ThomsoFinancial. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η συνολική αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει περισταλεί, η Goldamείναι μία από τις τέσσερις τράπεζες μεταξύ των δέκα κορυφαίων, οι οποίες ηύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά, καθώς και την αξία των συμφωνιών, για τις οποίες εκλήθησαν να παράσχουν συμβουλές. Το μερίδιο της Goldmaανήλθε στα 115,49 δισ. δολάρια. Μεταξύ των κερδισμένων του α΄ εξαμήνου συμπεριλαμβάνονται ακόμη και άλλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JP Μorgaκαι η Merrill Lynch.

Αμφισβητεί η Vivendi

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Vivendi απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο γαλλο-αμερικανικός κολοσσός οφείλει να καταβάλει 20,6 εκατομμύρια ευρώ στον πρώην επικεφαλής της Ζαν-Μαρί Μεσιέ. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι θα κινηθεί δικαστικά, ενώ φαίνεται ότι δεν προτίθεται να αποζημιώσει τον κ. Μεσιέ. O τελευταίος είχε εκδιωθεί από τη Vivendi λόγω έντονων αντιδράσεων από τους επενδυτές, οι οποίοι έβλεπαν την εταιρεία να βυθίζεται σε οικονομική κρίση? άλλωστε, η αξία των μετοχών τους είχε συρρικνωθεί απελπιστικά λόγω των άστοχων χειρισμών του Ζαν-Μαρί Μεσιέ. O εν λόγω επιχειρηματίας είχε ισχυριστεί ότι βάσει του όρων του συμβολαίου του, όπως αυτοί καταγράφονταν στο αμερικανικό μέρος του, η Vivendi του όφειλε αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή