H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα θεαματικό ράλι έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, χθες, οι δείκτες στη Wall Street και στο Nasdaq. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Wall Street εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν θα αργήσει η ανάκαμψη της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στη Wall, όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον κατά πόσον αυτή η πυρετική ζήτηση σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από πρόσκαιρου χαρακτήρα κινήσεις…. Βεβαίως, όλοι ακολουθούν την κατεύθυνση του έξυπνου χρήματος της Wall Street. Μια ισχυρή άνοδος, που οφείλεται στους λόγους αισιοδοξίας και απορρέει και από τη Wall. O δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έχει καταγράψει άνοδο 22% τις τελευταίες 10 εβδομάδες, κάτι που το έχει πετύχει μόνο πέντε φορές σε σύνολο τριών δεκαετιών. Εν τω μεταξύ, τα blue ships του δείκτη Dow Jones και οι high-tech μετοχές του δείκτη Nasdaq της υψηλής τεχνολογίας, έχουν καταγράψει καθοριστική άνοδο.

Τα αναθεωρημένα τελικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έδειξαν αύξηση 1,4% του ΑΕΠ επί ετησίας βάσεως, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χαμηλότερη από την αύξηση του 1,9% των αρχικών στοιχείων. Πρόκειται για μια ικανοποιητική αύξηση της αμερικανικής οικονομίας. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας έχουν δείξει ότι η συρρίκνωση συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%. H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -η γερμανική- αφού περιέπεσε σε ύφεση το 2001, το 2002 σημείωσε πενιχρή ανάπτυξη κατά 0,2%.

Οι διαβεβαιώσεις από τους τραπεζίτες της FED ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι ευάλωτη στον κίνδυνο του deflatio(αποπληθωρισμού) με το επιχείρημα ότι όλες οι κινήσεις τις FED -προληπτικές και επιθετικές- διασφαλίζουν επαρκώς την οικονομία σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, ενώ έχουν διδαχθεί(!) και από το πάθημα της Ιαπωνίας, λειτούργησαν χθες θετικά στην ψυχολογία των πάντων.

Ενώ το σκηνικό και η κατεύθυνση της Wall Street είναι σαφώς θετική, του δολαρίου παραμένει αρνητική. Με συνέπεια το ευρώ να ανακάμψει από τα 1,1400, στα 1,1480 δολάρια. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) με την πολιτική της και τις δηλώσεις παίζει με την άνοδο του ευρώ, καθώς, και χθες, συνεχίσθηκαν από τον Βέλτεκε οι παρόμοιου κλίματος δηλώσεις α λα Βιμ Ντούιζενμπεργκ ότι «είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ… και ότι στην Ευρωζώνη η τρέχουσα ρευστότητα είναι επαρκής»!!! O Βέλτεκε, λοιπόν, με τις δηλώσεις του υπενθύμισε χθες στις αγορές τη σημαντική διαφορά που παραμένει μεταξύ των επιτοκίων δολαρίου και ευρώ. Ομως η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ και η υποχώρηση της αναπτυξιακής πορείας που επιβαρύνεται και από την υψηλή ανεργία μεγεθύνουν τις ανησυχίες και συνθλίβουν τη Γερμανία, ενώ η εικόνα των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων / κοινωνικών εξεγέρσεων ξεπροβάλλει… Απογοητευτική ήταν και χθες η εικόνα από τη Γερμανία. Κι ενώ η αμερικανική βιομηχανία αρχίζει να βγάζει θετικά στοιχεία καταγράφοντας ανάκαμψη, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία παραπαίει. H EKT την Πέμπτη 5 Ιουνίου μείωσε το επιτόκιο του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2% (από το 2,5%) και αφήνει να εννοηθεί ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου δεν θα κάνει τίποτε…. Και τι νομίζει ότι κάνει;

Χθες ήταν η σειρά της αμερικανικής βιομηχανίας να συνεχίσει να βγάζει θετικά στοιχεία, καταγράφοντας ανάκαμψη. Ωστόσο, είναι ακόμη «δειλή» αυτή η ανάκαμψη. H θετική αυτή χθεσινή εξέλιξη έδειξε ότι ο δείκτης-κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας ανέκαμψε στην καίριας σημασίας ευρύτερη βομηχανική περιοχή του Σικάγο. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Chicago Purchasing Managers Index έδειξαν άνοδο στα επίπεδα των 52,5 μονάδων τον Ιούνιο (από 52,2 τον Μάιο). Βεβαίως, τα επίπεδα αυτά σημαίνουν ότι ο δείκτης ανήλθε πάνω από το κρίσιμο σημείο του 50 που οριοθετεί την ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας από τη συρρίκνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή