Πλήττει την ανάπτυξη η ανατίμηση της στερλίνας

Πλήττει την ανάπτυξη η ανατίμηση της στερλίνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Επιζήμια για την ήδη υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας είναι πιθανό να αποδειχθεί η πρόσφατη ανατίμηση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο επερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Μέρβιν Κινγκ, σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Times». Σύμφωνα με τον κ. Κινγκ, η άνοδος της ισοτιμίας του βρετανικού νομίσματος κατά 3%, μετά την πτώση 8% που παρουσίαζε από τις αρχές του έτους, είναι «ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη του περασμένου μήνα».

Τα σχόλια αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως υπαινιγμός ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, η οποία διατεινόταν τους τελευταίους μήνες ότι η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας την εμπόδιζε να μειώσει τα επιτόκια, ίσως είναι καιρός να το κάνει. Τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 48 ετών, ήτοι στο 3,75%, και οι περισσότεροι στο Σίτι εκτιμούν ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε νέα μείωσή τους, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, και ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας ανέρχεται μόλις στο 0,1%, σε τριμηνιαία βάση, και η ανεργία έχει αρχίσει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 0,9% τον περασμένο μήνα, διαμορφούμενες κατά 19,2% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στεγαστική τράπεζα Nationwide Building Society, παρέχοντας νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων. H μηνιαία άνοδος είναι χαμηλότερη από το αναθεωρημένο 1,4% του Μαΐου, ισχυρότερη όμως από το 0,1% του Απριλίου. Σε ετήσια βάση, η άνοδος είναι επίσης χαμηλότερη από το 21,3% του Μαΐου, αλλά και η χαμηλότερη από τον περυσινό Μάιο και αρκετά μειωμένη έναντι του ζενίθ του 26,5% τον Ιανουάριο. H τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι τιμές διαμορφώθηκαν αυξημένες κατά 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του πρώτου, στη διάρκεια του οποίου είχαν αυξηθεί κατά 4%. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η αύξηση ήταν της τάξης του 6% και 6,5%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή