EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδος 2,1% στην αγορά αυτοκινήτου της Γαλλίας

Ανοδο κατά 2,1% σημείωσε ο αριθμός των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στη Γαλλία το μήνα Ιούνιο, για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο του 2002. Το γεγονός αποτελεί ευχάριστο οιωνό ως προς την ανατροπή της μέχρι τώρα καταστάσεως που επικρατούσε στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου. Ειδικότερα αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι η πτώση της ζητήσεως για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου έφθασε σε ένα τέλος και ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η επιτροπή Γάλλων αυτοκινητοβιομηχάνων (CCFA), μετά την ανοδική πορεία των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα, μπορούμε πλέον να ελπίζουμε ότι σε μία καλύτερη κατάσταση, το δεύτερο εξάμηνο του 2003 από αυτή που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την CCFA, το ποσοστό πτώσεως της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν της τάξεως του 7,7%. Μόνον για το μήνα Απρίλιο και Μάιο, το ποσοστό της πτώσεως αντιστοιχεί στο 13%.

H Fiat δεν πωλεί στην GM

H ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat προτιμά να «περιθάλψει» την προβληματική χρηματοπιστωτική υπηρεσία της προκειμένου να την επαναφέρει σε υγειή κατάσταση παρά να την πωλήσει στην αμερικανική General Motors. Οπως τονίζει σε αναφορά της στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η δυνατότητα επιλογής της να πωλήσει το 80% της Fiat Auto, στην General Motors αποτελεί «δευτερεύουσα πιθανότητα». Προσθέτει δε ότι σκοπός της είναι να επαναφέρει την ιστορική αυτή θυγατρική της σε μία «επικερδή και ανεξάρτητη επιχείρηση». Για να το επιτύχει χρειάζεται νέα κεφάλαια ή να προβεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόσφατο σχέδιο εξυγειάνσεως της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σημειωθήτω ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Γκιουζέπε Μόρκιο, απεκάλυψε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο εξυγειάνσεως της επιχειρήσεως, ύψους 19,5 δισ. ευρώ. Στην αναφορά της προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, με ημερομηνία 30 Ιουνίου, η Fiat διευκρινίζει ότι θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο για την εξυγίανσή της αποκλειστικά από δικούς της πόρους.

Συμφωνία Swiss – Airbus

O ζημιογόνος ελβετικός αερομεταφορέας Swiss International Air Lines ανακοίνωσε χθες ότι συνήψε οικονομική συμφωνία με την Airbus που θα τη διευκολύνει να δώσει στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία για την κατασκευή νέων αεροσκαφών. Σε σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι φέτος θα αγοράσει επτά αεροσκάφη Airbus και ακόμη δύο 2004. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss διευκρίνισε ότι ο ελβετικός αερομεταφορέας θα αγοράσει φέτος από την Airbus επτά καινούργια αεροσκάφη μακράς ατράκτου A 300-300, βάσει συμφωνίας «leasing» δωδεκαετούς διαρκείας. Εν τω μεταξύ και η αμερικανική AirTraAirways, θυγατρική της AirTraHoldings ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε παραγγελία στην Boeing για την κατασκευή μέχρι και 110 αεροσκαφών βραχείας ατράκτου των κατηγοριών 737-700 και 800.

Υποβάθμιση της British Airways

O οργανισμός δανειοληπτικής αξιολογήσεως Standard & Poor΄s υποβάθμισε στην κατηγορία «BB» από την κατηγορία «BBB» τη βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways, προκαλώντας τις οξείες αντιδράσεις του εν λόγω αερομεταφορέα. H τιμή της μετοχής της British Airways σημείωσε χθες πτώση κατά 5,3% στις 143 πένες.

Αhold: Αναθεώρηση αποτελεσμάτων

Η ολλανδική αλυσίδα λιανικής πωλήσεως τροφίμων Ahold ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε χθες τους εσωτερικούς λογιστικούς της ελέγχους και ότι εντόπισε «ανωμαλίες» 970 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο θα την ωθήσει να αναθεωρήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης κερδοφορίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή