EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχεί για την αύξηση της ανεργίας ο κ. Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανησυχεί για τη ανοδική πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά πιστεύει ότι οι πρόσφατες φοροελαφρύνσεις θα τονώσουν την οικονομία της χώρας, όπως δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Φλάισερ ο πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να διακατέχεται από ανησυχία γιά όσους Αμερικανούς ψάχνουν να βρουν εργασία και δεν το πετυχαίνουν. «H αμερικανική οικονομία εμφανίζει αργό ρυθμό αναπτύξεως, γεγονός το οποίο φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, τον μήνα Ιούνιο». Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, μετά την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με χθεσινό κυβερνητικό ανακοινωθέν το οποίο περιγράφει με απαισιόδοξα χρώματα την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας. Αντιθέτως, ο βασικός δείκτης του τομέα των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από εκείνη που ανεμένετο τον μήνα Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2003, καθώς η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι ανακτά ταχύτητα μετά την αποσταθεροποίηση λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Λεπτομερέστερα ο δείκτης του Ινστιτούτου Διευθυντών Προμηθειών αυξήθηκε τον μήνα Ιούνιο στους 60,6 βαθμούς από τους 54,5 βαθμούς στους οποίους ευρίσκετο το μήνα Μάιο. H διαμόρφωση του δείκτη άνω των 50 βαθμών αποδεικνύει άνοδο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε διαφόρους τομείς των υπηρεσιών, από τον τουρισμό μέχρι και τον τραπεζικό τομέα και καλύπτει ένα φάσμα που αντιπροσωπεύει το 80% της αμερικανικής οικονομίας.

Ετοιμάζουν συγχώνευση

Η γαλλική τράπεζα ταμιευτηρίου Caisse Nationale des Caisses d’ Epargne και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζουν τη συγχώνευση των βασικών δραστηριοτήτων τους, ενέργεια που θα οδηγήσει στην δημιουργία της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας του είδους στη Γαλλία, όπως ανέφεραν πηγές, οι οποίες συμμετέχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις. H νέα τράπεζα θα ασχολείται και με την πώληση μετοχών στο επενδυτικό κοινό, καθώς και με άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. H συγχώνευση των βασικότερων δραστηριοτήτων της Caisse Nationale des Caisses d’ Epargne και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν έκαναν κανένα σχόλιο αναφορικά με τα σχέδιά τους. Ωστόσο, το τελικό σχέδιο της συγχωνεύσεως θα πρέπει να εγκριθεί από τη γαλλική κυβέρνηση. Το νέο τραπεζικό ίδρυμα θα είναι η τρίτη σε μέγεθος με πρώτη την BNP Paribas και δεύτερη την Credit Αgricole.

Πτώση ρεκόρ για τη μετοχή της Fiat

H τιμή της μετοχής της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat σημείωσε χθες πτώση ρεκόρ στην εγχώρια αγορά, τον μήνα Ιούνιο, και συγκεκριμένα της τάξεως του 27%, αλλά η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία ευελπισθεί ότι θα ανακάμψει συντόμως, όταν τα νέα μοντέλα των αυτοκινήτων της εμφανισθούν στην αγορά στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής της Fiat τον περασμένο Ιούνιο σημείωσε πτώση κατά 4,6%, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών.

Προσπάθεια απόσυρσης ρευστού

Η πρωτοφανής προσπάθεια που καταβάλλει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, το τελευταίο δίμηνο, να αποσύρει ρευστό από την κυκλοφορία ενδέχεται να συνεχισθεί και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εάν συνεχισθεί η αύξηση της προσφοράς χρήματος και εάν δεν υποχωρήσουν οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε μεσοπρόθεσμα εμπορικά ομόλογα αξίας 26 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή