«Μην κρύβεστε πίσω από την EKT για την αποτυχία σας»

«Μην κρύβεστε πίσω από την EKT για την αποτυχία σας»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έριξε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντόιζενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα έχει πράξει τα δέοντα για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ότι τώρα το θέμα εξαρτάται από αυτές.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντόιζενμπεργκ απάντησε εμμέσως, πλην σαφώς, στο αίτημα του Καγκελαρίου Σρέντερ, ο οποίος τόνιζε την Τρίτη ότι «η EKT πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, εάν είχει ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις…». Ανάλογες παρατηρήσεις, σε πιο ήπιους τόνους, έγιναν μέσα στην εβδομάδα και από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φράνσις Μερ. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Ντόιζενμπεργκ είπε χθες: «Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κρύβονται πλέον πίσω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτοντας την αποτυχία τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες…».

Οι δηλώσεις του κ. Ντόιζενμπεργκ ώθησαν χθες τις αποδόσεις των διετών ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων και των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σε εκείνα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Στην αγορά ομολόγων επικράτησε η αίσθηση ότι, με αυτές τις παρατηρήσεις ο κ. Ντόιζενμπεργκ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσής τους στο ορατό μέλλον. O πρόεδρος της EKT επανέλαβε επίσης την επίσημη θέση της Τράπεζας, ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από αντιπληθωρισμό ούτε στο σύνολό της, ούτε σε ό,τι αφορά οικονομικούς θύλακές της.

Πάντως, δημοσκόπηση της γνώμης 62 οικονομολόγων από το Reuters, φέρει την πλειοψηφία τους να συνεχίζει να προβλέπει μείωση των επιτοκίων του ευρώ το Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή