Σε ελκυστικά επίπεδα τιμών οι ευρωπαϊκοί τίτλοι

Σε ελκυστικά επίπεδα τιμών οι ευρωπαϊκοί τίτλοι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι ανέβασε κατά περίπου 20% τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών από το Μάρτιο. Ωστόσο η επενδυτική τράπεζα Citigroup Smith Barney βλέπει ακόμη περιθώριο ανόδου 15-20% για τις ευρωπαϊκές αγορές στους επόμενους 12 μήνες, αν και δεν αποκλείει μια μικρή παύση για ανάπαυση των αγορών. Για το 2003 εκτιμά ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx θα κλείσει το έτος στις 230 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στις 4.600. Για το 2004, ο διεθνής οίκος βλέπει τον DJ Stoxx στις 260 μονάδες και FTSE 100 στις 5.000 μονάδες, στο τέλος του έτους.

Σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο της Smith Barney κεντρικό ρόλο έχουν τα χαμηλά επιτόκια -τα χαμηλότερα των τελευταίων σαράντα ετών- που φαίνεται ότι έχουν αρχίσει επιτέλους να βοηθούν την οικονομία και τις αγορές. Παράλληλα ο διεθνής οίκος τονίζει ότι «οι ευρωπαϊκοί τίτλοι παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα τιμών».

Μέχρι τώρα οι αγορές αδιαφορούσαν για τα επιτόκια και είχαν οδηγό τις εξελίξεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ωστόσο η Smith Barney βλέπει αλλαγή στη στάση των επενδυτών καθώς, για παράδειγμα, συμπεριφέρονται πλέον πιο μαλακά σε αρνητικές προειδοποιήσεις για την κερδοφορία εταιρειών που υφίστανται πιέσεις από τον οικονομικό κύκλο.

Ακόμη, η Smith Barney προειδοποιεί ότι αν πράγματι η αγορά αρχίσει να καθοδηγείται γενικότερα από τις κινήσεις στα επιτόκια εγκαταλείποντας από οδηγό την κερδοφορία, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία και καθυστερήσεις από τους επενδυτές.

Βεβαίως υπάρχουν και σημαντικές απειλές για μη υλοποίηση ενός τέτοιου αισιόδοξου σεναρίου, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο διεθνής οίκος. Πρώτη απειλή είναι οι φόβοι για αντιπληθωρισμό, που κατατρέχουν τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Smith Barney περιμένουν ότι η Γερμανία θα γίνει η επόμενη Ιαπωνία. Δεύτερη απειλή, και σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι το ενδεχόμενο σημαντικών απογοητεύσεων στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό θεωρεί και τον σοβαρότερο κίνδυνο ο διεθνής οίκος. Και τέλος μια ακόμη απειλή είναι πιθανές αθρόες πωλήσεις μετοχών από τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούσαν να ξαναστείλουν στην κάθοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Φυσικά αυτό το αισιόδοξο σενάριο είναι μια μόνο άποψη – άλλοι οίκοι και αναλυτές είναι πολύ πιο συγκρατημένοι και πιστεύουν ότι, για φέτος τουλάχιστον, έχουμε ήδη δει ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Και περιμένουν από εδώ και μέχρι το τέλος του έτους μόνο έντονες διακυμάνσεις.

Πάντως όσον αφορά τους κλάδους η Smith Barney συστήνει στάση overweight, δηλαδή μεγαλύτερη τοποθέτηση από την κανονική, για τους κλάδους TMT (τεχνολογία, μίντια, τηλεπικοινωνίες), αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τους κυκλικούς κλάδους (χημικά, βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, λιανική), είναι θετική για τον χρηματοοικονομικό κλάδο ενώ συστήνει underweight, δηλαδή μικρότερη τοποθέτηση από την κανονική, για τους λεγόμενους αμυντικούς κλάδους (υγεία, ενέργεια, μη κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες, κοινή ωφέλεια – αυτούς που αντιστέκονται στην πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου).

Πρόκειται για μια προσέγγιση που στηρίζεται πλήρως στο θετικό σενάριο. Ετσι ανάμεσα στις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές που προτείνει ο διεθνής οίκος στους επενδυτές βρίσκονται ο βρετανικός όμιλος μίντια BskyB (του Ρούπερτ Μέρντοχ), η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο ολλανδικός τραπεζασφαλιστικός όμιλος ING, η βρετανική ασφαλιστική Prudential, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι Telecom Italia και Vodafone και οι τεχνολογικές Nokia και SAP αλλά και οι όμιλοι κατασκευών-οικοδομικών υλικών Holcim και CRH.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή