ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Αύξηση κατά 5,2% παρουσίασαν, την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, παρά την ανοδική πορεία των επιτοκίων του κλάδου, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων προτού αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Αν και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προσφάτως, το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 0,13%, στο 5,23%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wells Fargo. Σήμερα, η αμερικανική αγορά ακινήτων εμφανίζει κάποια ισχνά σημάδια επιβράδυνσης, με τον οικοδομικό τομέα κατοικιών να παρουσιάζει πτώση κατά 0,9% τον Μάιο. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές νέων κατοικιών έφθασαν τον Μάιο σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ η αμερικανική ένωση τραπεζών στεγαστικών δανείων (Mortage Bankers Associatioof America) προβλέπει ότι η συνολική αξία των στεγαστικών δανείων που θα χορηγηθούν φέτος θα ανέλθει στα 3,3 τρισ. δολάρια, έναντι των 2,5 τρισ. δολαρίων του 2002.

Δεν είναι εύκολο να αποζημιωθούν

Απορρίφθηκαν οι αγωγές αποζημίωσης που κατέθεσαν επενδυτές κατά των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών της Γουόλ Στριτ από δύο ομοσπονδιακούς δικαστές, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες. Οι αποφάσεις αυτές, πιθανότατα, να έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε άλλες δικαστικές διαμάχες που συσχετίζονται με την έκρηξη της χρηματιστηριακής φούσκας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Στη μία υπόθεση, ο ομοσπονδιακός δικαστής Μίλτον Πόλακ έκανε δεκτή την ένσταση της Merrill Lynch & Co. για την απόρριψη των μαζικών αγωγών που είχαν κατατεθεί εις βάρος της επενδυτικής τράπεζας και αφορούσαν την έρευνα της διαφημιστικής εταιρείας του Διαδικτύου, 24/7 Real Media Inc., και της κατασκευάστριας λογισμικού Interliant Inc. Οι ενάγοντες κατηγορούσαν, ουσιαστικά, τη Merrill ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξη στην αξιολόγηση των προαναφερομένων εταιρειών και, συνεπώς, ευθύνεται για τις απώλειές τους. Στην άλλη υπόθεση, ο δικαστής Χάρολντ Βέαρ αποφάσισε ότι η GoldmaSachs Group Inc., η MorgaStanley και η Credit Suisse First Βostoδεν φέρουν ευθύνη για τις απώλειες των επενδυτών που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε μετοχές της Covad Communications Group Inc.

740 εκατ. δολ. στα ταμεία της MaGroup Ρlc.

Περί τα 740 εκατ. δολάρια εξασφάλισε η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου MaGroup Plc. από τη δημιουργία νέου επενδυτικού προϊόντος, μια ένδειξη που επιβαβαιώνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων δεν έχει μειωθεί, παρά την πρόσφατη ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων. Σε γενική κλίμακα, τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις υπό ταραχώδεις συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή