Στον εισαγγελέα ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού YUKOS

Στον εισαγγελέα ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού YUKOS

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόσχα. Με την ανάκριση του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας συνεχίσθηκαν χθες οι έρευνες για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης εταιρείας λιπασμάτων το 1994, εποχή που έφθανε στο αποκορύφωμά της η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε μικρή ομάδα επιχειρηματιών να αποκτήσουν κρατικές εταιρείες σε τιμή ευκαιρίας.

Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ανέκριναν επί δίωρο τον Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού YUKOS, ο οποίος φέρεται να διαθέτει περιουσία 11 δισ. δολαρίων για την υπόθεση αυτή, στην οποία ο βασικός σύμμαχος του επιχειρηματία κατηγορείται για κλοπή κρατικής περιουσίας.

Νωρίτερα, είχε κληθεί επίσης για ανάκριση ο συνεργάτης του κ. Κοντορκόφσκι και εξέχων μέτοχος της YUKOS, Λεονίντ Νέβζλιν.

Ο κατηγορούμενος σύμμαχός τους Πλάτον Λεμπέντεφ, επικεφαλής θυγατρικής εταιρείας που ελέγχει σημαντικό μερίδιο των μετοχών της YUKOS, κρατείται για ανάκριση από την Τετάρτη. O εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι, εκτός από την κλοπή κρατικής περιουσίας, ο κ. Λεμπέντεφ κατηγορείται και για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στον ίδιο υποστήριξαν ότι δεν τους δόθηκαν ακόμα σαφείς εξηγήσεις. Σύμφωνα με κύκλους των επιχειρήσεων, η προσφυγή κατά του κ. Λεμπέντεφ έχει πολιτικά κίνητρα, και δη τη φιλοδοξία των «γερακιών» του Κρεμλίνου να «κόψουν τα φτερά» της ρωσικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο σημερινός κάτοχος του ανώτατου αξιώματος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να λάβει μέρος. Οι περισσότεροι αναλυτές κρίνουν ότι ο κ. Κοντορκόφσκι -ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση των συμμάχων του κ. Πούτιν στο Κοινοβούλιο- είναι ο κύριος στόχος της επίθεσης.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο δεν επιθυμεί να παρεμποδίσει την περίπλοκη συμφωνία συγχώνευσης της YUKOS με τη μικρότερη ανταγωνίστρια Sibneft, η οποία θα καταστήσει τη YUKOS υπ’ αριθμόν 1 στη Ρωσία και υπ’ αριθμόν 4 στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία.

Ο ίδιος ο κ. Κοντορκόφσκι, πάντως, δήλωσε ότι η προταθείσα συμφωνία συγχώνευσης, ύψους 12-15 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές, θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή