Πώληση – μαμούθ μετατρέψιμων ομολόγων της Deutsche Telekom

Πώληση – μαμούθ μετατρέψιμων ομολόγων της Deutsche Telekom

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόλογα αξίας έως και 5 δισ. ευρώ μετατρέψιμα σε μετοχές της Deutsche Telekom διαθέτει η κυβέρνηση της Γερμανίας, στη μεγαλύτερη πώληση του είδους αυτού στον κόσμο. H πώληση, που διενεργείται από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW), θα μειώσει από 43% σε περίπου 37% το μερίδιο που ελέγχουν από κοινού η κυβέρνηση και η KfW στην υπ’ αριθμόν 1 τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του κόσμου. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για τη συγκράτηση του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πώληση επιπλέον μετοχών της Telekom και της Deutsche Post ΑG.

Γεμάτο το βιβλίο παραγγελιών

Τα μετατρέψιμα ομόλογα δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τα πολύ χαμηλά επιτόκια, παρέχοντας παράλληλα στους επενδυτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από τυχόν βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς την ερχόμενη πενταετία. Για την ίδια την Deutsche Bank, η πώληση σημαίνει άνοδό της στην πρώτη θέση των αναδόχων μετατρέψιμων αξιογράφων της Ευρώπης για φέτος. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της KfW, το βιβλίο παραγγελιών για την πώληση -η οποία θα γίνει σε θεσμικούς επενδυτές εκτός ΗΠΑ- είναι «ήδη γεμάτο». H προσφορά θα μειώσει το μερίδιο της KfW στη Deutsche Telekom σε λιγότερο από 6,2%, από το σημερινό 12%, όταν μετατραπούν τα πενταετή ομόλογα. Για τη διάθεση του υπόλοιπου μεριδίου της στην Deutsche Telekom, η τράπεζα θα έχει περιθώριο 180 ημερών.

Η KfW εξαγόρασε μερίδιο 13% στην Deutsche Telekom το 1997 και 11% το 1998. Τελευταία φορά που η κυβέρνηση και η τράπεζα διέθεσαν σε επενδυτές μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ήταν το 2000. H συνολική τους αξία έφθανε τα 15 δισ. ευρώ και διατέθηκαν αντί 66,50 ευρώ εκάστη. H πώληση του μετατρέψιμου ομολόγου από την KfW ξεπερνά εκείνη στην οποία προχώρησε η Ford Motor Co σε μετατρέψιμα ομόλογά της το 2002, ύψους 5 δισ. δολαρίων, η οποία εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά πώληση συνδεδεμένη με μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή