Ενθαρρυντική η πτώση της ανεργίας στη Γερμανία

Ενθαρρυντική η πτώση της ανεργίας στη Γερμανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση για δεύτερο συναπτό μήνα σημείωσε τον Ιούνιο η ανεργία στη Γερμανία, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά 33.000 άτομα σε σύγκριση με τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών ετών που περιορίζει τον αριθμό των ανέργων στα 4,41 εκατομμύρια και το ποσοστό τους επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στο 10,6%. Αναζωπυρώνονται, έτσι, οι ελπίδες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να ανακάμψει από την επιβράδυνση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Με την προσαρμογή στις ενιαίες ευρωπαϊκές μετρήσεις, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ανήλθε τον Ιούνιο στο 9,4%, υπερβαίνοντας πάντα τον μέσο όρο του 8,8% που ήταν τον Μάιο στα 12 κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, η υποχώρηση της ανεργίας οφείλεται στη γενική αναδιάρθρωση του συστήματος προσλήψεων την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση, στα κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με χαμηλές αμοιβές αλλά και στα προγράμματα που ενθαρρύνουν τους ανέργους να αυτοαπασχοληθούν. Παράλληλα, όμως, οφείλεται και στην απόφαση των γραφείων εργασίας να διαγράψουν από τους καταλόγους όσους ανέργους αρνούνται θέσεις εργασίας που τους προσφέρονται.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική να διατηρήσουμε τους ειδικευμένους εργάτες ακόμη και σε κακές εποχές και τις προσλήψεις κατά περίπτωση μόλις εμφανισθούν οι ευκαιρίες», σχολιάζει σχετικά ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Muehlbauer Holding AG & Co. της Βαυαρίας που, ωστόσο, παραδέχεται ότι είναι υπερβολικά νωρίς για αισιοδοξία καθώς οι παραγγελίες εξακολουθούν να καθυστερούν. Παράλληλα ο πρόεδρος του Γραφείου Εργασίας, Φλόριαν Γκέρστερ, εκτιμά ότι «η αδυναμία της οικονομίας εξακολουθεί να βαρύνει στην αγορά εργασίας», αλλά τονίζει ότι συντρέχει λόγος αισιοδοξίας καθώς τα κυβερνητικά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης φαίνεται να έχουν αποδώσει ήδη κάποια αποτελέσματα.

Βαρύ κλίμα

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, εκτιμά ότι «το επίπεδο της ανεργίας παραμένει ανησυχητικά υψηλό» και προσβλέπει στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και τις φοροαπαλλαγές, προκειμένου να σημειωθεί αισθητή βελτίωση το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής η βελτίωση δεν θεωρείται επαρκής ένδειξη ανάκαμψης μιας οικονομίας που βρίσκεται ακόμη σε δυσάρεστη κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε για τρίτο συναπτό μήνα κατά 0,7% και οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έπεσαν κατά 5% τον περασμένο μήνα με την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρεί κατά 19% μετά τις απεργίες στην ανατολική Γερμανία.

«Η εικόνα της οικονομίας εξακολουθεί να είναι κακή», εκτιμά ο Αλαν Χίπε, γενικός οικονομικός διευθυντής της Continental AG, της τέταρτης σε μέγεθος βιομηχανίας ελαστικών αυτοκινήτων του κόσμου, που έχει κλείσει πέντε εργοστάσιά της από το 2001 και έχει μεταφέρει την παραγωγή της σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος. Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, ευελπιστούν ότι η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει κατά ένα έτος το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών που είχε προγραμματίσει για το 2005 θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ σχεδιάζει να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές ύψους 16 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2004 και το σχέδιό του έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή