Μία στις τρεις επιχειρήσεις θύμα οικονομικού εγκλήματος

Μία στις τρεις επιχειρήσεις θύμα οικονομικού εγκλήματος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει καταγγείλει τουλάχιστον μία περίπτωση απάτης τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος ζημίας για κάθε εταιρεία που έχει πέσει θύμα οικονομικού εγκλήματος ξεπερνά τα δύο εκατ. δολάρια, ενώ σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Αφρική (51%) και στη Βόρειο Αμερική (41%). Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των διαπιστώσεων έρευνας που διεξήχθη σε 50 χώρες του κόσμου από την PricewaterhouseCoopers, σε συνεργασία με τους Wilmer Cutler and Pickering για τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πληρέστερη ίσως καταγραφή υποθέσεων οικονομικής απάτης, καθώς τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται σε 3.600 συνεντεύξεις που δόθηκαν από διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές και ειδικούς σε θέματα εντοπισμού και πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, ο αριθμός των οργανισμών που κατήγγειλαν υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος κυμαίνεται από 26% έως 37%, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι περιπτώσεις απάτης κυμαίνονται από 29% έως 34%, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα κρούσματα οικονομικού εγκλήματος κυμαίνονται από 26% έως 37%.

Πιο επιρρεπείς στο οικονομικό έγκλημα παρουσιάζονται εταιρείες που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού, αφού το 52% επιχειρήσεων με προσωπικό που υπερβαίνει τα 1.000 άτομα παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα απάτης, σε σύγκριση με τις μικρότερες εταιρείες όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 37%. Ο κλάδος που αναφέρει τις περισσότερες υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών είναι αυτός της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μία στις έξι τράπεζες, για παράδειγμα, έχει εντοπίσει κάποια υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. H δυνατότητα πρόσβασης σε περίπλοκες οικονομικές συναλλαγές καθώς επίσης και σε ρευστά διαθέσιμα έχει μετατρέψει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε εύκολους στόχους για τους απατεώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή