EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση Σόλμπες για το έλλειμμα της Ιταλίας

Η Ιταλία θα χρειασθεί να λάβει μέτρα πλέον των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού της συστήματος για να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της αναφορικά με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το 2004, όπως ανέφερε ο αρμόδιος για νομισματικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πέδρο Σόλμπες. Ειδικότερα σε χθεσινή του συνέντευξη στην ημερησία του Μιλάνου «Corriere della Sera», ο κ. Σόλμπες ανέφερε ότι «έχει την εντύπωση ότι οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ο δομικός στόχος του 2004». Πρόσθεσε δε ότι «οι ενέργειες για τον εκσυχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα πρέπει ναχρησιμοποιηθούν ως άλλοθι και να επιτραπεί η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος πέραν του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου του 3%». Στα τέλη του τρέχοντος μηνός ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι αναμένεται να υποβάλει στο ιταλικό κοινοβούλιο το ετήσιο οικονομικό πρόγραμμα τετραετούς διαρκείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας και τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. O ιταλικός Τύπος δημοσίευσε χθες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τάξεως του 1,9% τον ερχόμενο χρόνο, σημαντικά κατώτερο από το 3,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ασία «αναρρώνει» από τον SΑRS

Τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας Visa στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού αποδεικνύουν ότι άρχισε να εμφανίζεται η ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας SARS, όπως ανέφερε η ομώνυμη επιχείρηση. Λεπτομερέστερα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, το ποσοστό της διεθνούς χρήσεως της πιστωτικής κάρτας Visa ήταν μειωμένο κατά 11%, αισθητά βελτιωμένο από εκείνο του περασμένου μηνός. Σημειωθήτω ότι τον περασμένο μήνα το ποσοστό χρήσεως της πιστωτικής κάρτας Visa είχε μειωθεί μέχρι και 30%. Πάντως η επιχείρηση εκδόσεως της πιστωτικής κάρτας Visa ευελπιστεί ότι οι καταναλωτικές δαπάνες διεθνώς θα ανακάμψουν σε μερικές εβδομάδες και θα φθάσουν στο επίπεδο στο οποίο ευρίσκοντο στις αρχές του έτους.

«Μεθυστικά» κέρδη η Diageo

O όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Diageo Plc ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κερδών του εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή πορεία, παρά τις σκληρές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά από τον πόλεμο στο Ιράκ και από την επιδημία του SARS. H εν λόγω εταιρεία, κατασκευάστρια της βότκας Smirnoff, του ουίσκυ Johnie Walker και της μπύρας Guinness αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η απόδοση της είναι ικανοποιητική σε βασικές αγορές στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και του περιορισμού των καταναλωτικών δαπανών διεθνώς.

Το δολάριο έπληξε τη Swiss Re

H αξία της Swiss Re, στον κλάδο ασφαλίσεως ζωής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μειώθηκε στα 16,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2002, λόγω πλήγματος από την χαμηλή τιμή του δολαρίου. H τιμή της μετοχής της Swiss Re, της δεύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, σημείωσε πτώση χθες στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατά 2,7% στα 77,6 ελβετικά φράγκα.

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο διευρύνθηκε τον περασμένο Μάιο στα 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι γερμανικές εξαγωγές τον μήνα Μάιο έφθασαν τα 54,3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές τα 44,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή