50 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της E.E.

50 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της E.E.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2010 θα κληθεί να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ετεπ) στο πλαίσιο του σχεδίου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο καθορίζονται οι λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου και περιήλθε στα χέρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, δείχνει μάλλον απρόθυμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, θεωρώντας ότι έχει επιτελέσει το χρέος της προς την οικονομική ανάπτυξη.

Διευρωπαϊκά δίκτυα

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ετεπ θα πρέπει αφενός να επιστρατεύσει το επενδυτικό της ταμείο των Διευρωπαϊκών Δικτύων για τη χορήγηση μιας σειράς δανείων και αφετέρου να επεκτείνει τη χρήση άλλων ταμείων για να καλύψει έργα με προτεραιότητα. H ιταλική προεδρία, που υποστηρίζει ενεργά το σχέδιο της Επιτροπής, έχει δηλώσει ότι οι ετήσιες επενδύσεις στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα υπολείπονται των στόχων τους και πρέπει να ενισχυθούν σε ποσοστό ανάμεσα στο 0,5% και το 1,0% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 70 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Ετεπ κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει σαφές νομικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτών στο χρέος που θα εκδώσει η τράπεζα και το οποίο θα μπορούσε να πωληθεί ως τμήμα του σχεδίου δαπανών για έργα υποδομής. Προσέθεσε, άλλωστε, ότι στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά οι συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τώρα οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση διασυνοριακών σχεδίων που θα υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες και φόρους. Από την πλευρά της, η Επιτροπή δήλωσε ότι το σχέδιο θα ενθαρρύνει τη διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε έργα υποδομής κι ότι η ίδια σκοπεύει να λάβει μέτρα για να προωθήσει τέτοιου είδους ιδιωτικές επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ζητούμενο της οικονομικής ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως θεωρεί ότι έχει ήδη κάνει ό,τι μπορούσε και εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να τονώσουν την ανάπτυξη.

Αυτό προκύπτει από τη δήλωση στην οποία προέβη χθες ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πέδρο Σόλμπες, όταν χαρακτήρισε «κατάλληλα» τα υφιστάμενα επίπεδα των ευρωπαϊκών επιτοκίων απηχώντας δήλωση στην οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της EKT, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ότι η τράπεζα «έχει κάνει ό,τι ήταν να κάνει».

Αναμένεται, έτσι, ότι η EKT θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνάντησή της και ότι ο κ. Ντούιζενμπεργκ θα τονίσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και ιδιαίτερα οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Δεδομένου ότι οι τρεις σημαντικότερες οικονομίες της Ζώνης Ευρώ επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους με φοροαπαλλαγές, πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η EKT θα επιδείξει απροθυμία για οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο προπαντός αν αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης.

«Καμπανάκι» της Standard & Poor’s για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Παρέμβαση στον διάλογο με αφορμή τις προτάσεις για αλλαγή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας έκανε χθες η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, όταν προέβλεψε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση του χρέους ορισμένων χωρών – μελών της Ζώνης του Ευρώ. Ειδικότερα, ο αναλυτής της S&P, Μόρτζ Κράμερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του ορίου του 3% που θέτει το Σύμφωνο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αναστείλει την πορεία προς τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, οδηγώντας σε διογκωμένα ελλείμματα. Απαντώντας στη σχετική έκθεση της S&P, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο σχέδιο για αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου πέραν της συμφωνίας να εξετάζονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα με διαρθρωτικά κριτήρια και ότι η αλλαγή αυτή έχει την υποστήριξη κυβερνήσεων και υπουργών Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή