O ζήλος για τα μετατρέψιμα ομόλογα

O ζήλος για τα μετατρέψιμα ομόλογα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγορά των μετατρέψιμων ομολόγων δεν αναβιώνει ευχάριστες αναμνήσεις στους επενδυτές της Deutsche Telekom. H έκδοση ομολόγου του γερμανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών τον Φεβρουάριο, με υποχρεωτική την άμεση μετατροπή του σε μετοχές, οδήγησε σε μια κατά 10% πτώση της μετοχής του, μέσα σε μια συνεδρίαση. Προχθές, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολόγου, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο πούλησε η KfW, η γερμανική κρατική τράπεζα που κατέχει το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Υπάρχουν δύο διαφορές μεταξύ των δύο επενδυτικών οχημάτων. Το πρώτο μετατρέψιμο ομόλογο εμπεριείχε, ουσιαστικά, την άμεση πώληση των μετοχών στην προθεσμιακή αγορά, ενώ το μετατρέψιμο της KfW πουλάει ήδη υπάρχουσες μετοχές. Και οι δυο συμφωνίες αντικατοπτρίζουν έναν πόλο έλξης στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), η δραστηριότητα των οποίων σε κινήσεις αρμπιτράζ μεταξύ μετοχών και ομολόγων έχουν τροφοδοτήσει μια άνθηση στην συνολική αγορά των μετατρέψιμων. Το πρώτο μετατρέψιμο ομόλογο ήταν περισσότερο εκτεθειμένο στις μετοχές της Deutsche Telekom. Για την αντιστάθμιση του κινδύνου έκθεσης, ένα hedge fund έπρεπε να πουλήσει μετοχές αξίας 85 ευρώ για την αγορά ομολόγων, αξίας 100 ευρώ.

Αλλά, το δεύτερο μετατρέψιμο που πουλάει η KfW αφορά, ουσιαστικά, τη γερμανική κυβέρνηση. H πρόβλεψη ότι θα πουλήσει τμήμα του μεριδίου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Telekom και ανέρχεται στο 30% επί του συνόλου, ασκεί καθοδικές πιέσεις στη μετοχή της εταιρείας.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουδεμία αναφορά στο θέμα, αλλά, μάλλον, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης τμήματος του μεριδίου της που να αναλογεί σε 4,5 δισ. ευρώ στην KfW. Ωστόσο, η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου αντικατοπτρίζει έναν έμμεσο τρόπο για να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια η κυβέρνηση, δίχως να αυξήσει το χρέος της. Και υποθέτοντας ότι τα ομόλογα, εντέλει, μετατρέπονται σε μετοχές θα λάβει ένα τίμημα 38% επί τη βάσει της τρέχουσας τιμής της Deutsche Τelekom.

Ιαπωνία

Οι χρηματιστές έχουν, επανειλημμένως, κάνει λόγο για το τέλος της μελαγχολίας που επισκιάζει τις ιαπωνικές αγορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μετά το σκάσιμο της φούσκας. Σήμερα, πλέον, οι κυνικοί ούτε που τους δίνουν την παραμικρή σημασία. Σήμερα, που ο γενικός δείκτης Nikkei-225 ξεπερνά τις 10.000 μονάδες, το ρεφρέν ξανακούγεται.

Το παράρτημα της MorgaStanley στο Λονδίνο και συγκεκριμένα το τμήμα νομισμάτων θεωρεί ότι στα δρώμενα της ιαπωνικής οικονομίας συντελείται στροφή 180 μοιρών για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας υιοθετεί, σήμερα, μια επεκτατική πολιτική, υπό τη διοίκηση του Τοσιχίκο Φουκούι. Δεύτερον, οι εγχώριοι επενδυτές αποκτούν ξανά την όρεξή τους για «επικίνδυνα επενδυτικά σπορ», λόγω των ενδείξεων που σηματοδούν μια οικονομική ανάκαμψη. Και, τρίτον, ο υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, Γιονισίρο Κοϊζούμι, υποστηρίζει με σθένος την πολιτική του γραμμή.

Παρά ταύτα, κανένα από τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι ισχυρά. O κ. Φουκούι είναι περισσότερο τολμηρός από τον προκάτοχό του, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Αν και οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν αρχίσει να αγοράζουν μετοχές εγχώριων εταιρειών, αυτό το κερδοσκοπικό κλίμα μπορεί να εξανεμιστεί. Πέραν τούτου, ο κ. Κοϊζούμι εξακολουθεί να είναι ο πολιτικός ηγέτης της χώρας καθώς εγκατέλειψε τις αρχικές του υποσχέσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1999, η φιλοσοφία περί μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης παρότρυνε ορισμένους χρηματιστές να κηρύξουν το τέλος του υποτονικού κλίματος των αγορών, με τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές ιαπωνικών εταιρειών, συνολικής αξίας, 10.000 δισ. γιεν. Οι τοποθετήσεις αυτές είχαν, τότε, ωθήσει τον δείκτη Nikkei σε άνοδο 40%, που όμως δεν είχε συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή