Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ζώνης του Ευρώ στο 2%

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ζώνης του Ευρώ στο 2%

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες σταθερά τα επιτόκια της Ζώνης του Ευρώ στο 2,0% και άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκειται περαιτέρω μείωσή τους στο ορατό μέλλον, όταν διά στόματος του προέδρου, Βιμ Ντόιζενμπεργκ, τόνισε ότι βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζουν μια προστασία στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας υποστήριξε ότι έχει πιθανότατα παρέλθει η χειρότερη καμπή για την οικονομία και ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα γύρω από το 2,0%, ενώ η αυξημένη προσφορά χρήματος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών. H απόφαση της Τράπεζας δεν αποτέλεσε έκπληξη για τις αγορές και τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς ο κ. Ντόιζενμπεργκ είχε προ ημερών δηλώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η EKT έχει επιτελέσει το καθήκον της προς την οικονομική ανάπτυξη και εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια θέση υποστήριξε χθες, όταν αναφερόμενος στη βελτίωση της εμπιστοσύνης, τόνισε ότι θα σταθεί καθοριστική η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η δέσμευση στη στρατηγική δημοσιονομικής πιεθαρχίας, ενώ «η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και προϊόντων όχι μόνον θα αυξήσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ζώνης του Ευρώ, αλλά θα ενισχύσει τις άμυνές της στα εξωτερικά πλήγματα».

Μολονότι παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ενίσχυσης της παραγωγής και της εμπιστοσύνης», ο κ. Ντόιζενμπεργκ υπογράμμισε ότι συνολικά η Τράπεζα προσδοκά «σταδιακή ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ζώνη του Ευρώ». Αναφέρθηκε στον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι θα συνεχίσει να κυμαίνεται μεσοπρόθεσμα γύρω από τον στόχο της Τράπεζας, ενώ σε ό,τι αφορά την προσφορά χρήματος στη Ζώνη του Ευρώ, παραδέχθηκε ότι «έχει συσσωρευθεί ουσιώδες πλεόνασμα ρευστότητας», το οποίο απέδωσε στην οικονομική αβεβαιότητα «που κατέστησε ιδιαίτερα ελκυστικά τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία» και στα χαμηλά επιτόκια που «ενίσχυσαν την πρόσφατη αύξηση των δανείων στον ιδιωτικό τομέα». Κατέληξε, πάντως, ότι η μεγάλη αύξηση της προσφοράς χρήματος M3 δεν απειλεί προς το παρόν την εικόνα της σταθερότητας των τιμών και της σταδιακής ανάκαμψης.

Μειώθηκαν τα βρετανικά

Σε αντίθεση με την EKT, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χθες τα βρετανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, περιορίζοντάς τα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 48 ετών, στο 3,5%, κατά την πρώτη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μέρβιν Κινγκ. Μολονότι εξέπληξε αρκετούς στο City, η κίνηση ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Κινγκ, που διεδέχθη τον Εντουαρντ Τζορτζ την 1η Ιουλίου, είχε την περασμένη εβδομάδα αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται μείωση. Ωστόσο, 28 από τους 44 οικονομικούς αναλυτές που την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Ρόιτερς, δεν την προέβλεπαν και επικαλούνταν την ενίσχυση του κλάδου των υπηρεσιών. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν, άλλωστε, ότι η Τράπεζα προχωρεί σε αλλαγές νομισματικής πολιτικής συνήθως μετά την κοινοποίηση των επίσημων προβλέψεων περί πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη μείωση των βρετανικών επιτοκίων ήταν τον Φεβρουάριο, οπότε είχαν ανακοινωθεί οι εν λόγω προβλέψεις, αλλά και πάλι είχε θεωρηθεί απροσδόκητη. Αντιδρώντας στην κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι βρετανικές τράπεζες Barclays, Abbey National και Bradford & Bingley ανακοίνωσαν ότι θα αναθεωρήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή