Εστίασαν σε τράπεζες και ασφαλιστικό κλάδο

Εστίασαν σε τράπεζες και ασφαλιστικό κλάδο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνοώντας για άλλη μια φορά δυσμενείς μακροοικονομικές προβλέψεις, όπως αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι ο μέσος όρος των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν θα υπερβεί φέτος το 0,7%, τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια εστίασαν σε στοιχεία, τα οποία έδωσαν φτερά στις τιμές των μετοχών. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι ανακοινώσεις των αμερικανικών τραπεζών Citigroup και Bank of America, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο κολοσσοί είδαν την κερδοφορία τους να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και οι εκτιμήσεις του επενδυτικού κοινού πως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών οδεύει προς ανάκαμψη. Στις καλές προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, καίριο ρόλο διαδραματίζει αυτή καθ’ εαυτή η βελτίωση της εικόνας των χρηματιστηριακών αγορών τους τελευταίους μήνες, που σημαίνει την ανάκαμψη της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών κολοσσών.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλοί εμπειρογνώμονες διατηρούν επιφυλάξεις για την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, εν όψει των ανακοινώσεων των εισηγμένων εταιρειών και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού των αποτελεσμάτων τους χρήσεως του δευτέρου τριμήνου στο προσεχές διάστημα. Οπως επισήμαιναν χθες, είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κερδοφορίας της πλειοψηφίας των εισηγμένων, με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες εταιρείες, καθώς ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια, που τόσο στην περίπτωση του δολαρίου όσο και του ευρώ και της στερλίνας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν 50ετίας. Απομένει λοιπόν να διαπιστωθεί κατά πόσον το φθηνό χρήμα ευνοεί ήδη ή όχι και εταιρείες άλλων κλάδων. Πάντως, ασφαλιστικοί κολοσσοί, όπως οι Allianz και Aegon, είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 6%, ενώ η γαλλική Axa είδε τη δική της να σημειώνει άνοδο της τάξεως του 3,29%.

Ευνοημένες ήταν χθες στην Ευρώπη και οι τιμές των μετοχών εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας, μετά την αναβάθμιση του κλάδου -των μετοχών του- στην κατηγορία «υπεραπόδοση» από την επενδυτική Smith Barney. Στον αντίποδα της ανόδου βρέθηκε χθες η μετοχή της Fiat, της οποίας η τιμή υποχώρησε κατά 3,6% μετά ένα δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η General Motors ενδέχεται τελικώς να μην εξαγοράσει την προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία του ομίλου, Fiat Auto.

O FTSE 100 έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 1,71% στις 4.127,6 μονάδες, ο Cac 40 με άνοδο 1,66% στις 3.190,23 ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax ενισχυόταν κατά 1,92%, στις 3.390,42.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή