Yukos: έπεται νέα σειρά ερευνών και συλλήψεων

Yukos: έπεται νέα σειρά ερευνών και συλλήψεων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόσχα. Παρατείνεται η διαμάχη μεταξύ Κρεμλίνου και του κολοσσού της Yukos για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος της τελευταίας προειδοποίησε ότι έπεται νέα σειρά ερευνών και συλλήψεων από τις αρμόδιες αρχές. «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες έρευνες ακόμα και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, εφόσον τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο Ντμίτρι Γκολολόμποφ, αναπληρωτής διευθυντής του νομικού τμήματος της πετρελαϊκής.

Τα σχετικά επισήμανε αφ’ ότου είχε προηγηθεί εισβολή μασκοφόρων και ενόπλων αστυνομικών στα αρχεία της Yukos, οι οποίοι επί δεκαέξι ώρες ερευνούσαν όσα υπήρχαν εκεί και τελικά έφυγαν, αφαιρώντας έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οπως προσέθεσε ο κ. Γκολολόμποφ, «ουδείς δικηγόρος μπορεί να αποκλείσει και νέες συλλήψεις, αφού οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόλις τώρα αρχίζει η διαδικασία εκφοβισμού της Yukos. «Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια κλιμάκωση των παράνομων πιέσεων προς την εταιρεία». Μέχρι στιγμής οι δικηγόροι μόνον όσον αφορά τη διεξαγωγή των ερευνών έχουν διαπιστώσει δέκα παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η υπόθεση με τις συλλήψεις στελεχών της Yukos έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στη Ρωσία, ενώ τόσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ έχουν παρέμβει, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις και τις έρευνες αδέξιες. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές, επιχειρηματίες και ηγετικά στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως η επίθεση αυτή έχει κινηθεί από το ίδιο το Κρεμλίνο, το οποίο ανησυχεί εντόνως για την ενίσχυση της επιρροής του επικεφαλής της Yukos, Μιχαήλ Κοντορκόφσκι.

Ο τελευταίος, ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, με 11 δισ. δολάρια προσωπική περιουσία, έχει δηλώσει την υποστήριξή του προς τους φιλελευθέρους? οι τελευταίοι θα είναι στις επικείμενες εκλογές οι αντίπαλοι του κ. Πούτιν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχει σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή