Θετική ένδειξη και για τις υπόλοιπες τράπεζες τα αποτελέσματα της Citigroup

Θετική ένδειξη και για τις υπόλοιπες τράπεζες τα αποτελέσματα της Citigroup

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευνοϊκά αποτελέσματα της Citigroup προσέφεραν μια ακόμη ένδειξη ότι οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλή κατάσταση υγείας? η Citigroup ανακοίνωσε αύξηση 12% στα κέρδη της του δευτέρου τριμήνου από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της. H μείωση των επιτοκίων βοήθησε τον τραπεζικό κολοσσό να αυξήσει τα κέρδη του στα 4,3 δισ. δολάρια (3,8 δισ. ευρώ). Τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απόφασή του να αυξήσει το μέρισμά του περισσότερο από το αναμενόμενο, ήτοι κατά 75%, ώθησαν ανοδικά την τιμή της μετοχής του. Οπως ανέφερε στους αναλυτές ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλός της Σάντι Γουέιλ, «οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και πέραν αυτού έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και να ενισχύονται».

Από πλευράς τους οι αναλυτές ανησυχούν μήπως τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων τελικώς περιστείλουν τα περιθώρια κερδών για ορισμένες τράπεζες. Κι αυτό θα συνέβαινε, διότι τα πιστωτικά ιδρύματα δε θα ήταν σε θέση να περιορίσουν τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς οι αποδόσεις των δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων θα μειώνονταν. H Citigroup αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό, προβαίνοντας σε επιθετικό δανεισμό από τις αγορές. Συγκεκριμένα δανείσθηκε γιεν με ωρίμαση κατά μέσο όρο άνω της επταετίας στις 0,66 ποσοστιαίες μονάδες είτε σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι αποδίδουν σήμερα τα μακροπρόθεσμα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα.

Ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Citigroup, Τοντ Τόμσον, ανέφερε ότι ο όμιλος έχει προετοιμαστεί για χαμηλότερα επιτόκια, οπότε θα μπορεί να εμφανίσει κέρδη, ακόμη κι αν η οικονομία επιβραδυνθεί. Σχετικά πρόσφατα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η τράπεζα αποσύρεται από το στοίχημά της για χαμηλότερα επιτόκια. Τα διεθνή καταναλωτικά έσοδα της Citigroup αυξήθηκαν κατά 18% στα 2,3 δισ. δολάρια. Τα δε διεθνή έσοδά της από την αναδοχή για την έκδοση προϊόντων σταθερού εισοδήματος έφθασαν τα επίπεδα ρεκόρ των 507 εκατομμυρίων δολαρίων και βοήθησαν τον κλάδο παγκόσμιας εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής να εμφανίσει έσοδα 1,34 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά 2% υψηλότερα από το παρελθόν έτος. O κ. Τόμσον ανέφερε ότι η Citigroup δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές, αρκεί να γίνουν στη σωστή τιμή και να αφορούν κλάδους, όπως η λιανική τραπεζική, οι πιστωτικές κάρτες, οι υπηρεσίες συναλλαγών, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η ιδιωτική τραπεζική.

Τα όχι και τόσο θετικά νέα έχουν να κάνουν με το ότι η Citigroup είχε λειτουργικές δαπάνες αυξημένες κατά 9%, υπερσκελίζοντας την αύξηση του 8% στα έσοδα – κι αυτό αποτελεί μια ασυνήθιστη οπισθοχώρηση για τους συνεργάτες του κ. Γουέιλ, οι οποίοι περικόπτουν δυναμικά τις δαπάνες. H απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 19,2%. H Citigroup απέδωσε τη διόγκωση των δαπανών σε παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το κόστος των προγραμμάτων οψιόν για τους εργαζομένους. Επιπλέον, ο μεγάλος τραπεζικός όμιλος ανέφερε ότι προέβη σε μια αλλαγή σε ορισμένα προγράμματα αποζημίωσης για υπαλλήλους με λιγότερα από 100.000 δολάρια έσοδα ετησίως, τα οποία από προγράμματα οψιόν μετατράπηκαν σε προγράμματα περιορισμένων οψιόν. Επιπλέον, ο κ. Τόμσον επισήμανε ότι ένας ακόμη λόγος για τις διογκωμένες δαπάνες της Citigroup ήταν το κόστος κάλυψης των νομικών υπηρεσιών, τις οποίες παρείχαν οι δικηγόροι, οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπεράσπισή της κατά τη διάρκεια των ερευνών, που διεξήγαγε για τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής η Γουόλ Στριτ.

Οσον δε αφορά την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών με κριτήριο τα περιουσιακά της στοιχεία, η Bank of America, συνέβαλε με τα δικά της αποτελέσματα στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας για τον κλάδο? συγκεκριμένα, τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, διότι οι δραστηριότητές της στα στεγαστικά δάνεια, καθώς και στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ενισχύθηκαν τα μάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή