O κ. Σιράκ πρέπει να είναι τολμηρός με τις μεταρρυθμίσεις

O κ. Σιράκ πρέπει να είναι τολμηρός με τις μεταρρυθμίσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οπαδοί του κ. Σιράκ περίμεναν δύο πράγματα από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης: μια σταθερότερη στροφή στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, αλλά και ένα σαφές όραμα περί του πού οδηγεί τη Γαλλία ο Γάλλος πρόεδρος και η κεντροδεξιά κυβέρνησή του. H πρώτη προσδοκία τους εκπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, ο πρόεδρος ήταν μάλλον ασαφής.

Περισσότερο από ένα έτος αφ’ ότου ανέλαβε τη δεύτερη θητεία του και η κεντροδεξιά κυβέρνηση αντικατέστησε τους Σοσιαλιστές, έχουν εξορκισθεί μερικά κακά πνεύματα. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργατικών συνδικάτων, που το 1995 οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης, αυτήν τη φορά δεν ανέστειλαν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. H αναμόρφωση του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους της Γαλλίας εξακολουθεί, πάντως, να αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οι απεργίες κατά της αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας για τους εργαζόμενους στο χώρο του καλλιτεχνικού θεάματος είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές συναυλίες του καλοκαιριού.

Η οικονομία επιβραδύνθηκε και το φθινόπωρο αναμένονται νέες απεργίες εναντίον των περικοπών στο κόστος του εθνικού συστήματος υγείας.

Οσοι ήλπιζαν ότι ο κ. Σιράκ θα προετοίμαζε τη χώρα για νέες θυσίες απογοητεύτηκαν. O Γάλλος πρόεδρος προτιμάει να τηρεί κάποια απόσταση από τις πολιτικές τριβές και να παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που ενώνει το έθνος. Δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν αλλά ήταν ασαφής ως προς τον ρόλο της κυβέρνησης σε θέματα όπως η διευθέτηση του προβλήματος των καλλιτεχνών. Προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που υφίσταται στο εσωτερικό της χώρας προτείνοντας μια προσωρινή χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και αποκλείοντας την ανάκληση των φοροαπαλλαγών.

Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας ενδέχεται να εξελιχθεί προς όφελος του κ. Σιράκ, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση για να τιμωρηθούν η Γαλλία και η Γερμανία αν εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεν πρόκειται, όμως, να αναιρέσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας όσον αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. O κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η γαλλική κυβέρνηση δεν προέρχεται τόσο από την ισχύ της αντιπολίτευσης όσο από τη δική της μετριοπάθεια. H μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρατείνει το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα καταβάλουν εισφορές οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα με σκοπό να το εναρμονίσει με το σύστημα του ιδιωτικού τομέα. Αφήνει, όμως, άθικτο το χαμηλότερο επίπεδο εισφορών και δεν πλήττει τα προνόμια των εργαζόμενων στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των σιδηροδρόμων. Υπάρχει κίνδυνος τα σχέδια για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας να είναι εξίσου επιφυλακτικά.

Ο κ. Σιράκ βρίσκεται σε θέση υπεροχής. H κεντροδεξιά έχει σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνον στη Γερμανία, είναι υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Είναι καιρός για τολμηρότητα, όχι για συστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή