Σταθερότητα και Ανάπτυξη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας κάτι, το οποίο θα μπορούσε να επικριθεί σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα χρήσεως της Citigroup κατά το δεύτερο εξάμηνο, παρατηρείται ότι οι δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδά της σε ποσοστό της τάξεως του 8%. H αρνητική λειτουργική «ισορροπία» απογοητεύει, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι -το κόστος των πακέτων δικαιωμάτων αγοράς μετοχών από στελέχη του τραπεζικού οργανισμού και η εφαρμογή συντηρητικής λογιστικής σε ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά κεφάλαια- που επεξηγούν το ασυνήθιστο αυτό γεγονός για τη Citigroup. Σε ό,τι αφορά στις λειτουργικές δαπάνες θα πρέπει, πράγματι, να ασκηθεί αυστηρότερος έλεγχος. Ωστόσο, θα ήταν υπερβολή να γίνει λόγος για «ανεξέλεγκτο κόστος».

Αλλες, ανεξέλεγκτες καταστάσεις έχουν κοστίσει πολλά στη Citigroup, ωθώντας την τιμή της μετοχής της σε ακραίες διακυμάνσεις, ενώ αν και περιορίζονται, συνεχίζουν να υφίστανται οι κίνδυνοι, οι οποίοι εγκυμονούνται από ελιγμούς της στο πλαίσιο του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της. Αντιθέτως, οι χρηματο-οικονομικές επιδόσεις της Citigroup αποτελούν μοντέλο σταθεροτητας. Οπως και στην περίπτωση της Bank of America, η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών στο ευρύ κοινό «διακρίθηκε» το δεύτερο εξάμηνο σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της. Και οι δύο αμερικανικές τράπεζες ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την εξέλιξη των επιτοκίων. Το κόστος του δανεισμού ελέγχεται πλήρως. Και οι δύο άλλωστε -και σε αντίθεση με τις περιφερειακές τράπεζες- διαθέτουν δίκτυα παροχής ευρύτατων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πηγές κερδοφορίας πολύ πιο διαφοροποιημένες από τα στεγαστικά δάνεια. Ομως, η Citigroup ξεχωρίζει και για την ισχύ της στην αγορά παροχής υπηρεσιών συναφών με τη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των χρηματοπιστωτικού κλάδου υπερβαίνουν το μέσο όρο της αγοράς. Ιδιαίτερα δε, οι μετοχές των χρηματιστηριακών εταιρειών ήδη προεξοφλούν ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Το γεγονός υπερτονίζει τη σκοπιμότητα της ρευστοποίησης κερδών. Βεβαίως, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν το πώς θα διαφοροποιηθούν. Ομως, το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών -τόσο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα, όσο και από γεωγραφικής απόψεως- συνεχίζει να καθησυχάζει.

Σε σύγκριση με τις πιο μαύρες ώρες του περασμένου καλοκαιριού, η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup ενισχύεται πλέον κατά 90%. Για όσους έχασαν την ευκαιρία της… ζωής τους, αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμή της μετοχής της Citigroup διαμορφώνεται και σήμερα σε τιμή προσφοράς, βάσει περίπλοκων συγκρίσεων με άλλες του κλάδου. Αντιθέτως, δεν υπάρχει τίποτα το περίπλοκο σχετικώς με την κατά 75% αύξηση του μερίσματος που διανέμει ο τραπεζικός κολοσσός. Μαζί με τη μετατόπιση της πολιτικής του από τη βάση της παροχής δικαιωμάτων αγοράς πακέτων μετοχών στα στελέχη του σε εκείνην της, επιλεκτικής παροχής μετοχών εν είδει βραβείου, η Citigroup αλλάζει και τη στρατηγική της «αποδόσεων» από την επαναγορά μετοχών στα μερίσματα. Στα νέα επίπεδα τους, αυτά αποδίδουν σχεδόν 3%. Συγκρίνατε αυτό το ποσοστό με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων ρήτρας πληθωρισμού του αμερικανικού Δημοσίου, που ανέρχεται στο 1,9%!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή