Οι αγορές εστιάζουν στο β΄ τρίμηνο

Οι αγορές εστιάζουν στο β΄ τρίμηνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν εκ νέου χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς καθίσταται σαφές ότι η άνοδός τους κατά τους τελευταίους μήνες προεξόφλησε τα όποια, θετικά, μακροοικονομικά στοιχεία αρχίζουν πλέον να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αντιθέτως, οι αγορές εστιάζουν τώρα στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το δεύτερο τρίμηνο, οι οποίες σκιαγραφούν μια μικτή εικόνα. Παραδείγματος χάριν, πολλές από τις αμερικανικές τράπεζες έχουν να ανακοινώσουν θετικότατες εξελίξεις στο μέτωπο της κερδοφορίας τους, ευνοημένες από τα χαμηλά επιτόκια και από την άνοδο των τιμών των μετοχών τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις άλλων εταιρειών είναι απογοητευτικές, συμπεριλαμβανομένων χθες εκείνων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανησυχία. Ειδικότερα, η Ford ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας της σε ποσοστό 27% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, ενώ η προειδοποίηση της Lucent Technologies, ότι δεν αναμένει πλέον να επιτύχει τους στόχους της κερδοφορίας που είχε θέσει για το τρέχον οικονομικό έτος, επισκίασε την ανακοίνωση της ικανής αύξησης της κερδοφορίας του κολοσσού της Ιntel.

Χθες εξάλλου, απογοητευτικές κρίθηκαν από τις αγορές και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων Marks & Spencer, καθώς παρουσίασε μεν αύξηση των πωλήσεών της, όχι όμως τόση όση ήλπιζαν οι επενδυτές. Ετσι, η τιμή της μετοχής της, η οποία τον τελευταίο μήνα ενισχύθηκε σε ποσοστό 10%, απώλεσε χθες έως και το 7,55 της αξίας της.

Σημαντική πτώση, της τάξεως του 2,9%, σημείωσε χθες και η τιμή μετοχής της φαρμακοβιομηχανίας Roche, μετά την προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών για «σοβαρά προβλήματα» στην κατασκευή αντλιών ινσουλίνης σε εργοστάσιό της στην Ελβετία.

Πάντως, οι ανακοινώσεις της Intel είχαν αποτέλεσμα την ενίσχυση χθες των τιμών των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών καθώς και της υψηλής τεχνολογίας, με την τιμή της μετοχής της Ιnfineoνα ενισχύεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως και κατά 5,7%. Ανοδο συνέχισαν να καταγράφουν χθες και οι τιμές των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη, ευνοημένες από την αύξηση της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους, λόγω του ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Με τους εμπειρογνώμονες να προβληματίζονται ως προς τη συνέχιση του ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται «ουσιαστικά στοιχεία», ο FTSE100 έκλεισε χθες με πτώση 0,62% στις 4.077,1 μονάδες, ο Cac 40 υποχωρώντας κατά 0,9% στις 3.150,72 ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax σημείωνε πτώση κατά 0,07% στις 3.382,4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή