Fed, κλίσεις και… αποκλίσεις

Fed, κλίσεις και… αποκλίσεις

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O στόχος της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσει ικανοποιημένες τόσο τη χρηματιστηριακή όσο και την αγορά των ομολόγων, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. H χρηματιστηριακή αγορά ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα και η τακτική, εξαμηνιαία κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο δεν θα αλλάξει αυτό το το γεγονός.

Είναι φυσικό οι αποδόσεις της να βελτιωθούν, σε απάντηση των αισιόδοξων εκτιμήσεων για την προοπτική ανάπτυξης, καθώς και των διαβεβαιώσεων ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της δανεισμού έως ότου υποχωρήσουν οι αντιπληθωριστικές πιέσεις.

Ο πρόεδρος της Fed εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των Αμερικανών καταναλωτών να διατηρήσουν υψηλή τη δαπάνη τους, ενισχυμένη από τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων και από τις περικοπές των φόρων.

Η πρόβλεψη περί επικείμενης ανάκαμψης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και επιτάχυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου το 2004 αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν και πάλι να επενδύουν και να προσλαμβάνουν προσωπικό, καθώς και ότι το μόνο που πρέπει να φοβάται κανείς είναι ο «φόβος» που ίσως αισθάνονται τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων. Φυσικά, η προοπτική αυτή εικόνα εμπεριέχει και κινδύνους.

Εάν συνεχίσουν, πράγματι, να βελτιώνονται τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι χρηματιστηριακές αποδόσεις θα συνεχίσουν επίσης να αυξάνονται. Εάν όχι, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρίνσπαν υποστήριξε πως -παρότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed περιορίζεται στην ποσοστιαία μονάδα- η Τράπεζα έχει ακόμη περιθώρια για τη λήψη «παραδοσιακών» μέτρων, ήτοι για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της.

Εκείνο το οποίο μοιάζει να αποκλείεται είναι η παρέμβαση της Fed σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, παρέμβαση της οποίας η πιθανότητα είχε ωθήσει τις αποδόσεις σε απίστευτα επίπεδα. H απογοήτευση από την κατά ένα τέταρτο μείωση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο και η αμεσότητα του λόγου του κ. Γκρίνσπαν τις τελευταίες ημέρες ωθούν τώρα τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στο 3,9%. Βεβαίως, η περαιτέρω μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα είναι επώδυνη για ορισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. H άποψη του κ. Γκρίνσπαν είναι ότι αντέχουν.

Ρhilips

Η λεπτομερής εξέταση των αποτελεσμάτων της Philips κατά το δεύτερο τρίμηνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο ολλανδικός όμιλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις μακροοικονομικές συνθήκες λόγω της εκτενούς δραστηριότητάς του στις αγορές των ηλεκτρονικών ειδών, των ηλεκτρικών συσκευών και των ημιαγωγών. Αν και εξασφάλισε τα απροσδόκητα καθαρά κέρδη των 42 εκατομμυρίων ευρώ -γεγονός που αποδεικνύει τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του- το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ακόμη και έχοντας συνυπολογίσει την επίδραση του εξασθενημένου δολαρίου. Αποκαρδιωτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναφέρεται εκτενώς στις προοπτικές της, περιοριζόμενη να παρατηρήσει μόνον ότι «η αγορά παραμένει εύθραυστη».

Οι ζημίες από τη δραστηριότητα του ομίλου στον κλάδο των ημιαγωγών, τομέα ο οποίος επηρεάζει δραστικά τις μεταβολές της χρηματιστηριακής αξίας της, μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο. H Merrill Lynch εκτιμά ότι αν και οι ημιαγωγοί αντιπροσωπεύουν 9 δισεκατομμύρια από το σύνολο των 28 δισεκατομμυρίων της αξίας της επιχείρησης, στην πραγματικότητα η «έκθεσή» της στον κλάδο αντιστοιχεί στο 58% της αξίας της, λόγω της συμμετοχής της στις εταιρείες TaiwaSemiconductors, ASML και SSMC. H Philips διατηρεί το στόχο της, να ανακάμψει ο κλάδος της των ημιαγωγών στην κερδοφορία έωςτα τέλη του έτους.

Ο άλλος ισχυρός παράγοντας επιρροής της τιμής μετοχής της είναι ο κλάδος των ιατρικών μηχανημάτων και τα ακόλουθα αποτελέσματα αποκαλύπτουν το γιατί. Απροσδόκητα, τα μεγαλύτερα επιμέρους κέρδη του ομίλου προήλθαν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανερχόμενα στα 153 εκατομμύρια ευρώ. Τα περιθώρια κέρδους ξεπέρασαν το 10%. Με τους σωστούς χειρισμούς, τα ιατρικά μηχανήματα μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για τη μετοχή της Philips. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο.

Προς το παρόν, η τιμή της μετοχής της Philips θα δυσκολευθεί να αναρριχηθεί υψηλότερα, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς αποδείξεις ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις αρχίζουν να αυξάνουν τη δαπάνη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή