H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνοντας, χθες, την εξαμηνιαία κατάθεσή του στα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Αλαν Γκρίνσπαν φρόντισε να αποθερμάνει τις αισιόδοξες προβλέψες του για την οικονομία, ώστε να ηρεμήσει η θύελλα στα αμερικανικά ομόλογα. Οι πολύτιμοι χρησμοί Γκρίνσπαν για την οικονομία, που πυροδότησαν προχθές θύελλα αντιδράσεων, μετριάσθηκαν χθες. Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον και στη Γερουσία, κυρίως τα αμερικανικά ομόλογα περίμεναν εναγωνίως να ολοκληρωθεί η κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν. Προχθές, ο πρόεδρος της FED στην εξαμηνιαία κατάθεσή του για τη νομισματική πολιτική και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της FED, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα σημειώσει ισχυρή αύξηση της τάξεως του 4,25%(!!!) το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 1,4% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, η προχθεσινή αισιοδοξία του Γκρίνσπαν για την ισχυρή πορεία της οικονομίας, πυροδότησε το βίαιο ξεπούλημα των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Με συνέπεια η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να καταγράψει προχθές τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 1998, όταν η χρεοκοπία του LTCM (του μεγαλύτερου αμερικανικού στον κόσμο hedge fund) βύθισε σε κρίση τις αγορές και εξανάγκασε τη Ρωσία να κηρύξει ταπεινωτικά παύση πληρωμών στο χρέος της. Από τις 6 Μαΐου, την ημέρα που κήρυξε ο Γκρίνσπαν επισήμως τον πόλεμο κατά του deflation, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως η απόδοση των ομολόγων, είχαν στην κυριολεξία κατρακυλήσει. Μια εξέλιξη πρωτίστως θετική με την πτώση αυτή, καθώς τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ζωτικής σημασίας για τα στεγαστικά δάνεια, την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οταν η FED άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιανουάριο του 2001, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν γύρω στο 5% και αφού κατέρρευσε στο 3,075% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, χθες εκτοξεύθηκε στο άνω του 4% για να υποχωρήσει 3,96%.

Χθες, ο «σοφός» Αμερικανός τραπεζίτης προειδοποίησε ξανά πως ο κίνδυνος του deflatio(αποπληθωρισμού) εξακολουθεί να παραμένει η κύρια απειλή για την αμερικανική οικονομία, δηλώνοντας ότι η FED δεν θα παραμείνει απαθής και θα φροντίσει να την προστατεύσει, προτού οι (αποπληθωριστικές) πιέσεις υποσκάψουν την εξαιρετική και ξεχωριστή επέκταση της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε πως ο κίνδυνος του deflaltioείναι πλέον πενιχρός ως απειλή για την αμερικανική οικονομία και ως εκ τούτου η FED δεν θα χρειασθεί να πάρει μη συμβατικά μέτρα. Εφαρμόζοντας την πλέον επιθετική τακτική και στρατηγική στην νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατάει τα ηνία της FED, ο Αλαν Γκρίνσπαν τώρα αισθάνεται βέβαιος ότι έχει αποκρούσει με τις προληπτικές κινήσεις του επιτυχώς την απειλή του deflation.

H άποψη της στήλης ότι φαντάζει αδιανόητη περίπτωση η Αμερική να υποφέρει μια κρίση deflatioτύπου Ιαπωνίας, επιβεβαιώνεται. Βεβαίως και θα πρέπει να επισημανθεί η διαφορετική αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών. Τα επιτόκια μειώθηκαν μεν σε μηδενικά επίπεδα στην Ιαπωνία, αλλά δεν αποφεύχθηκε η οικονομική ύφεση. H διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα των ιαπωνικών επιτοκίων επί σειράν ετών στις αρχές της 10ετίας του ’90 και η ολιγωρία από την κεντρική τραπέζα της Ιαπωνίας να κινηθεί ριζοσπαστικά, απέβησαν ολέθρια για την οικονομία. Αντίθετα, στην Αμερική ο Αλαν Γκρίνσπαν έριξε αμέσως από τον Ιανουάριο το 2001, τα επιτόκια από το 6,5% τώρα στο 1%. Κατά τα λοιπά… ο Αλαν Γκρίνσπαν χθες δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη. Φυσικά ο πρόεδρος της FED φαίνεται να πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία δεν απαιτεί νέα μείωση του κόστους του χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή