ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2008 η Ουγγαρία στην Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μεντγκιέσι, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για την είσοδο της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008. Μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος θεωρείται ζωτικής σημασίας για να επανακάμψει η οικονομία της χώρας στην οδό προς την Ευρωζώνη, ο κ. Μεντγκιέσι δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3% εντός τεσσάρων ετών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Κσάμπα Λάζλο και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ζίγκμοντ Ζαράι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ έναντι του φετεινού στόχου του 4% – 4,5%.

Θέλει ισχυρό το δολάριο

Υπέρ του ισχυρού δολαρίου ετάχθη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη γνωστή θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παράλληλα, ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ακόμη πιο ζωηρή ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, ο κ.Σνόου διέψευσε τους ισχυρισμούς περί αλλαγής της μακρόπνοης πολιτικής του ισχυρού δολαρίου. Παράλληλα, προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο τρέχοντος πιθανώς να φθάσει το 3% σε ετήσια βάση και το 2004 ενδεχομένως να υπερβεί το 4%. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η ιαπωνική ούτε η αμερικανική οικονομία αναπτύσσονται με ρυθμούς προσήκοντες ή έστω πλησίον των πραγματικών τους δυνατοτήτων.

Κάλυψη με νέο δανεισμό

Η κυβέρνηση του Βερολίνου παραδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι το κόστος «χρηματοδότησης» των νέων φοροαπαλλαγών που προωθεί, θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από, επίσης νέο, δανεισμό. Αν και ο καγκελάριος Σρέντερ ανέφερε ότι μέρος του κόστους αυτού θα καλυφθεί από την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις και από τη μείωση μιας σειράς επιδοτήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, διευκρίνισε ότι περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί λόγω της μείωσης των φόρων, θα πρέπει να καλυφθεί από νέο δανεισμό.

Περισσότερες οι υποβαθμίσεις

Οι υποβαθμίσεις της δανειοληπτικής ικανότητας δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών συνέχισαν να είναι περισσότερες το δεύτερο τρίμηνο φέτος από τις αναβαθμίσεις, υποστήριξε αυτήν την εβδομάδα η Moody’s Investors Service, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι επιβραδύνονται οι ρυθμοί πτώσης της «ποιότητας» του δανεισμού. Οι εν λόγω αξιολογήσεις δεν αφορούν εταιρείες του κλάδου παροχής χρηματοπιστωτικων υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή