Κοντά στην κερδοφορία η Ericsson

Κοντά στην κερδοφορία η Ericsson

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοκχόλμη. Ανοδική πορεία ακολούθησε χθες η τιμή της μετοχής της Ericsson, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, καθώς τα αποτελέσματά της του δευτέρου τριμήνου είχαν θετικό αντίκτυπο στην αγορά. H άνοδος ήταν της τάξεως του 26% στο σουηδικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι η εταιρεία εμφάνισε καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ως αποτέλεσμα της περικοπής δαπανών και θέσεων εργασίας, η οποία αναμένεται να την επαναφέρει στην κερδοφορία το τρέχον έτος παρά τη γενικότερη δυσπραγία της αγοράς. Συγκεκριμένα, η Εricssoμείωσε τις προ φόρων ζημίες της σε 200 εκατομμύρια κορώνες την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου εν συγκρίσει με τις ζημίες των 3,1 δισ. κορωνών προς ενός έτους και των προβλέψεων των αναλυτών για 2 δισ. κορώνες ζημίες.

Επειτα από έντεκα διαδοχικά τρίμηνα με απώλειες τελικώς φαίνεται ότι η εταιρεία προσεγγίζει την κερδοφορία, εξαιρουμένων των δαπανών αναδιοργάνωσης. «Κατόπιν τούτων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η οικονομική κρίση είναι πίσω μας και τώρα πλέον βαδίζουμε σε σταθερό έδαφος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ. Επίσης, προσέθεσε, ότι «η εισροή παραγγελιών έχει σταθεροποιηθεί και ότι αναμένεται επαναφορά σε κέρδη εντός του 2003? επιπλέον, φαίνεται ότι η ευρύτερη αγορά δε θα επιδεινωθεί περαιτέρω».

Ο σουηδικός όμιλος, όπως και οι άλλοι των διεθνών τηλεπικοινωνιών, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις παγωμένες δαπάνες των εταιρειών – πελατών της, περικόπτοντας το προσωπικό της άνω του 50%, πωλώντας δευτερεύουσες δραστηριότητες και αλλάζοντας τη διοίκησή της τέσσερις φορές την τελευταία πενταετία. Πάντως, η ανταγωνίστριά της Nokia την Πέμπτη είχε απογοητεύσει όσους ήλπιζαν ότι το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος θα υπάρξει ανάκαμψη στις δαπάνες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Παρά τα φαινόμενα, όμως, δεν υπάρχει διαφορά στις συγκρατημένες προβλέψεις των δύο εταιρειών, Εricssoκαι Nokia. Αμφότερες προβλέπουν για τον κλάδο σταθεροποίηση των πωλήσεων στον εξοπλισμό δικτύων, αλλά όχι περαιτέρω αύξηση. Ωστόσο, η Εricssoεπωφελήθηκε από τη βελτίωση των ασθενικών κερδών, ενώ η Nokia τιμωρήθηκε, επειδή προειδοποίησε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. H δε Lucent Technologies, η αμερικανική ανταγωνίστρια και των δύο, είχε προ ημερών προβλέψει ότι δε θα κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο επιστροφής στην κερδοφορία το τρέχον έτος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εricssoφέρεται αποφασισμένη να αφαιρέσει μερίδιο της αγοράς από τις ανταγωνίστριές της, καθώς προβλέπει στάσιμες πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο ή ελαφρώς χαμηλότερες από εκείνες του δευτέρου? όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές η θέση αυτή είναι σαφώς θετική συγκρινόμενη με εκείνην της Nokia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή