Με ανακάλυψη νέων αποθεμάτων απαντά το Ιράν στις ΗΠΑ

Με ανακάλυψη νέων αποθεμάτων απαντά το Ιράν στις ΗΠΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου. Διακυβεύονται, έτσι, πολύ περισσότερα τώρα στο πεδίο της γνωστής διαμάχης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου, που υπολογίζονται σε 38 δισ. βαρέλια κοντά στο λιμάνι Μπούσερ στο νότιο τμήμα της χώρας, ενδέχεται να δυσχεράνει περαιτέρω την απομόνωση που επιχειρούν να επιβάλουν στη χώρα οι ΗΠΑ. Ορισμένοι παρατηρητές ερμήνευσαν ως πολιτικό ελιγμό το ότι η είδηση ανακοινώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την υπηρεσία ενημέρωσης του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου. Επιφυλάσσονται ως προς την επιστημονικότητα της ανακάλυψης που συνεπάγεται σημαντική αύξηση των 90 δισ. βαρελιών εξακριβωμένων αποθεμάτων του Ιράν.

Αντίθετα αποτελέσματα

Σε αντίθεση με τη στάση της προς τη Βόρεια Κορέα, που επίσης εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αντικρούσει κάθε προσπάθεια της ιρανικής για έναρξη διαλόγου. H προσπάθειά της, όμως, να απομονώσει οικονομικά το Ιράν υπήρξε ως τώρα ανεπιτυχής. Το νομοσχέδιο των Κυρώσεων εναντίον Ιράν και Λιβύης (Ilsa) που ψηφίσθηκε το 1996 έχει κρατήσει μακριά από το Ιράκ αμερικανικές εταιρείες όπως η ExxonMobil και η ChevronTexaco. Παράλληλα, όμως, διευκόλυνε εταιρείες όπως η γαλλική Total, η βρετανο-ολλανδική Royal Dutch/Shell και η ιταλική Eni να επωφεληθούν από τη σχετική έλλειψη ανταγωνισμού.

Εξαιτίας, πάντως, των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της χώρας, το Ιράν δεν έχει υπογράψει καμία σημαντική συμφωνία πετρελαίου με ξένη εταιρεία εδώ και δύο χρόνια. Για πολλές από τις εταιρείες αυτές, ο αποτρεπτικός παράγοντας ήταν οι όροι των συμβολαίων του Ιράν, που ισχύουν για επτά ή οκτώ χρόνια σε αντίθεση με τη συνήθη διάρκεια 15 με 20 ετών, και όχι η απειλή κυρώσεων από πλευράς των ΗΠΑ. Παραδόξως, οι φραστικές απειλές του προέδρου Μπους κατά του Ιράν, το οποίο έχει εντάξει τη χώρα στον «άξονα του κακού», ίσως αποβούν προς όφελος των πετρελαιοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με την Καρολάιν Κουκ, αναλύτρια της Deutsche Bank και συγγραφέα πρόσφατης μελέτης για το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στον τομέα του πετρελαίου στο Ιράν, «η νέα πίεση από πλευράς των ΗΠΑ ενδέχεται να αποδειχθεί κίνητρο που θα εξωθήσει το Ιράν να υπογράψει νέες συμφωνίες και ενδεχομένως να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία».

Συμφωνία με Ιαπωνία

Τον περασμένο μήνα, η αντιπαράθεση με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπεισε την Ιαπωνία να καθυστερήσει την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν δήλωσε προ ημερών ότι η σχετική συμφωνία βρίσκεται στην τελική φάση για την υπογραφή της. H νέα ανακάλυψη, άλλωστε, μάλλον θα απαιτήσει και την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των διεθνών πετρελαιοβιομηχανιών. O Αμπολχασάν Καμουσί, γενικός διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης και μηχανολογικού εξοπλισμού πετρελαίου του Ιράν δήλωσε προ ημερών: «η παραγωγή πετρελαίου από αυτές τις μεγάλες πετρελαιοπηγές προϋποθέτει εξιδεικευμένη τεχνολογία και αυξημένες επενδύσεις». H ανακάλυψη, που περιλαμβάνει τρεις βοηθητικές πετρελαιοπηγές με χωρητικότητα 30,6 δισ., 6,63 δισ. και 1,3 δισ. βαρελιών αντιστοίχως, θα αποδώσει μάλλον πέντε με 10 δισ. βαρέλια αποθεμάτων. O κ. Καμουσί δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί σύντομα η ακριβής χωρητικότητά τους.

Το Ιράν, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, θέλει να ενισχύσει το δυναμικό παραγωγής πετρελαίου ώστε να φθάσει τα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2005. Προκειμένου να προσθέτει ακόμη ένα δισ. βαρέλια την ημέρα που χρειάζονται για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η Τεχεράνη πλησιάζει τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή