Σε διάλογο με τα συνδικάτα η British Airways

Σε διάλογο με τα συνδικάτα η British Airways

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H British Airways άρχισε χθες συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα του κλάδου των μεταφορών μετά την απεργία του προσωπικού της, που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάγκασε να ακυρώσει περισσότερες από 500 πτήσεις με τις οποίες επρόκειτο να ταξιδέψουν περισσότερα από 100.000 άτομα. H απεργία αιφνιδίασε τόσο την εταιρεία όσο και τα συνδικάτα την Παρασκευή, όταν περίπου 250 άτομα από το προσωπικό ελέγχου εισιτηρίων εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Παράλληλα, όμως, ενέπνευσε ανησυχία ως προς το κατά πόσον το σχέδιο της BA για μείωση του κόστους και επιστροφή στην κερδοφορία δημιουργεί προβλήματα στους χώρους εργασίας και υπονομεύει τις σχέσεις της με την πελατεία της. H τιμή της μετοχής της BA υποχώρησε, έτσι, χθες κατά 0,7% στις 173,5 πένες και αποτελεί νέο πλήγμα για την εταιρεία που την 1η Ιουλίου είδε να υποβαθμίζονται τα ομόλογά της από την εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους, η BA σχεδιάζει περικοπή του 23% του προσωπικού της κι έχει ήδη περικόψει περί τις 10.000 θέσεις εργασίας. Στόχος της είναι να περιορίσει το κόστος κατά 650 εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τον Μάρτιο του 2004 και κατά ακόμη 450 εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τον Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένους αναλυτές, οι εκτιμήσεις ότι η BA θα χάσει περί τα 20 εκατομμύρια στερλίνες από τα έσοδα της ημέρας ενδέχεται να αποδειχθούν υπερβολικές, καθώς πολλές από τις πτήσεις που ακυρώθηκαν προορίζονταν για μικρές αποστάσεις και όχι για ακριβά μεγάλα ταξίδια. H BA, πάντως, παραδέχθηκε ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο του Χίθροου αλλά έχει περιορισθεί η διάρκειά τους. Σημειωτέον ότι στο αεροδρόμιο του Χίθροου, η BA έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των προκαθορισμένων χρόνων προσγείωσης και απογείωσης, των λεγόμενων slots, και προς το παρόν δηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος της απεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή