Επαρκές καύσιμο για την ανάπτυξη τα επιτόκια της EKT

Επαρκές καύσιμο για την ανάπτυξη τα επιτόκια της EKT

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυμαίνονται στα κατάλληλα επίπεδα για να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, εξέφρασαν χθες -σε ξεχωριστές περιπτώσεις- δύο εκ των διακεκριμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της, τόσο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Ερνστ Βέλτεκε όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο δίκτυο Bloomberg News στη Φρανκφούρτη, ο κ. Βέλτεκε υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ, δεδομένου ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες προηγήθησαν τρεις περικοπές τους, οι οποίες «θα πρέπει να είναι αρκετές για να προσφέρουν ώθηση στην ανάπτυξη».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Reuters χθες, ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε την άποψη, την οποία είχε εκφράσει και προσφάτως, πως «η νομισματοπιστωτική πολιτική -της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- είναι πλέον εξαιρετικά αναπτυξιακή». Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι αυτό είναι και δεν θα υπάρξουν μεταβολές της. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, και ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η νομισματοπιστωτική πολιτική συνεισφέρει τα μέγιστα. Οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες».

Οι δηλώσεις του κ. Βέλτεκε ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με αυτές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «οριακά, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης – της κατάστασης της οικονομίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης. Θεωρητικά, πάντα υπάρχουν περιθώρια κινήσεων… στην περίπτωση κατά την οποία η ανάκαμψη δεν θα αποκτήσει σάρκα και οστά…».

Νέα «φούσκα»;

Πέραν των επιτοκίων, ερωτηθέντες και ο δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών από τις αρχές του έτους, κυρίως δε από τον Μάρτιο. O κ. Βέλτεκε αμφισβήτησε την «αξιοπιστία» αυτής της ανόδου, αναφερόμενος ειδικότερα στην κατά 53% εκτίναξη του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών, Dax, της αγοράς της Φρανκφούρτης. «Μία ποσοστιαία άνοδος του Dax, σε διψήφιο αριθμό, από τις αρχές του χρόνου, είναι εκτός λογικής. Γιατί θα πρέπει η αξία των εταιρειών, οι οποίες μετέχουν στον δείκτη, να έχει αυξηθεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο μιας οικονομίας που παρουσιάζει μηδαμινά σημάδια ανάπτυξης… Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτή η άνοδος αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών και φυσικά αποτελεί απόδειξη πως οι εταιρείες έχουν λάβει μέτρα, τα οποία αναγνωρίζονται…».

Ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη και ορισμένοι δείκτες ίσως καταδεικνύουν τη βελτίωση του βαθμού εμπιστοσύνης των καταναλωτών και επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά «όλα αυτά θα πρέπει να αποδειχθούν από την αύξηση της παραγωγής, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθούν το 2004, για να κυμανθούν από το 1,1% έως και το 2,1% μετά ένα ασθενέστατο 0,4% φέτος. Παράλληλα, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να ανακάμψει κατά το δεύτερο τρίμηνο φέτος, έχοντας υποστεί συρρίκνωση τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου. Οπως αναφέρεται στη νέα μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να ανακάμψει σύντομα».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2004 κάτω από τα επίπεδα του 2%, που αποτελούν τον ανώτατο στόχο της, και ο κ. Βέλτεκε ανέφερε χθες ότι ο μέσος όρος του πληθωρισμού αναμένεται να περιορισθεί το 2004 στο 1,5% από τα τρέχοντα επίπεδα του 2%. Σε ό,τι αφορά πάντως την εξέλιξη των αναπτυξιακών ρυθμών, στέλεχος μεγάλης γερμανικής επενδυτικής τράπεζας υποστήριζε χθες ότι «οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποδειχθούν υπεραισιόδοξες και, αργά ή γρήγορα, τα επιτόκια του ευρώ θα μειωθούν εκ νέου…». Την άποψη αυτή ασπάζονται πολλοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή