Στην ηπειρωτική Ευρώπη στρέφει τώρα το βλέμμα η Computer Sciences

Στην ηπειρωτική Ευρώπη στρέφει τώρα το βλέμμα η Computer Sciences

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Computer Sciences, η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής, υπέβαλε ανεπίσημη προσφορά για να εξαγοράσει ορισμένες από τις δραστηριότητες στην πληροφορική από τον γαλλο-αμερικανικό όμιλο υπηρεσιών πετρελαιοειδών της Sclumberger. Εάν η συμφωνία έχει την αναμενόμενη έκβαση, πιθανώς να ενεργοποιήσει εν μέρει την εξαγορά της Sema, της γαλλικής εταιρείας συμβούλων πληροφορικής, την οποία απέκτησε η Schlumberger το 2001. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η τελευταία έδωσε την επωνυμία SchlumbergerSema στη νέα της θυγατρική.

Η Computer Sciences, μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, διατηρεί ισχυρή παρουσία ήδη στη βρετανική αγορά, αλλά ενδιαφέρεται τα μάλα να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο εταιρείες βρισκόντουσαν σε επαφές, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχουν συμφωνήσει τους όρους ή την τιμή της εξαγοράς. Εγκυρη πηγή ανέφερε ότι η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί είναι ακόμα πολύ ρευστή και περίπλοκη. H Sclumberger, από πλευράς της, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι επιθυμεί να επικεντρώσει τις δραστηριότητες της πληροφορικής πρωτίστως στις αγορές ενέργειας. Επίσης, είχε τονίσει ότι θα διαχειριστεί ορισμένα από τα δευτερεύουσης σημασίας περιουσιακά στοιχεία της SchlumbergerSema με την προοπτική να τα πωλήσει ή να τα καταστήσει αυτόνομα έναντι του υπολοίπου ομίλου. Οι αναλυτές επί μακρόν έθεταν εν αμφιβόλω το πώς είναι δυνατόν να συνδυαστεί αποτελεσματικά η εμπειρία και η εξειδίκευση στο πετρέλαιο με τις υπηρεσίες πληροφορικής. Επιπλέον, ερωτήματα ανακύπτουν και σχετικά με το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει η Schlumberger για την απόκτηση της Sema. Το παρελθόν έτος χρειάστηκε να επωμιστεί δαπάνες 2,9 δισ. δολαρίων για να πραγματοποιήσει την εξαγορά. H Computer Sciences, πάντως, έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για τις συμβάσεις Δημοσίου, που εξασφαλίζει η SchlumbergerSema. Αυτές περιλαμβάνουν τις συμβάσεις με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθώς και όσες αφορούν τη μηχανοργάνωση αρκετών δημοσίων οργανισμών της Γαλλίας. Το παρελθόν οικονομικό έτος, με λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2002, η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 34,3 εκατομμυρίων δολαρίων επί πωλήσεων 2,99 δισ. δολαρίων. H Cοmputer Sciences παρουσίασε κέρδη ύψους 440, 2 εκατομμυρίων δολαρίων επί εσόδων 11,3 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος με λήξη στις 31 Μαρτίου 2003.

Εάν η Schlumberger πωλήσει τμήμα των δραστηριοτήτων πληροφορικής της SchlumbergerSema, θα διατηρήσει ως έχουν τις δραστηριότητες στα πετρελαιειδή και το φυσικό αέριο. O εν λόγω γαλλο-αμερικανικός όμιλος προβαίνει τους τελευταίους μήνες σε μετατάξεις προσωπικού από τη SchlumbergerSema στη Schlumberger. Βέβαια, υπήρξαν και ορισμένοι, οι οποίοι μετακινήθηκαν μεν, αλλά για να βρεθούν εκτός εταιρείας συνολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι η Schlumberger έχει αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα, LehmaBrothers, που της παρείχε συμβουλές για την εξαγορά της Sema, να αναζητήσει αγοραστή για τη θυγατρική της, η οποία δραστηριοποιείται στο λογισμικό τηλεπικοινωνιών και εμφανίζει ζημίες. O όμιλος επιδιώκει να περιορίσει το καθαρό χρέος της από 5,3 δισ. δολάρια τον Μάρτιο στα 4 δισ. έως την εκπνοή του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή