H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντως, οι διπλωματικού ύφους διαβεβαιώσεις των Αμερικανών επισήμων για το ενδεχόμενο να αποδειχθεί πραγματικότητα ο θάνατος των δύο υιών του Σαντάμ πυροδότησαν τη μαζική επίστροφη των επενδυτών στις μετοχές, ευνόησαν την ανάκαμψη του δολαρίου και ώθησαν τη Wall Street. Οι επενδυτές ενθαρρυνόμενοι έτρεξαν να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές, καθώς η είδηση αυτή ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως «καλός οιωνός». Το σκηνικό και η κατεύθυνση της Wall και του δολαρίου έγινε πιο θερμή. O ενθουσιασμός κατέκλυσε τις αγορές, αναστρέφοντας την ηττοπάθεια για την κατάκτηση της ειρήνης από τους Αμερικανο-βρετανούς στο Ιράκ που είχε κορυφωθεί. Οι εξελίξεις αυτές, πυροδότησαν τις γνώριμες σκηνές πυρετωδών συναλλαγών τόσο στη Wall Street, όσο και στη Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ετερόφωτα και χωρίς δικές τους δυνάμεις, ακολουθούν την κατεύθυνση της Wall.

Και αφού αναθάρρυνε και η Wall Street, ήδη ο Nasdaq συνέχιζε το γνώριμο ράλι. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές αγόρασαν πυρετικά τις μετοχές της Texas Instruments, ενώ ανακούφισε και η κερδοφορία της γερμανικής Ιnfineoστην Ευρώπη. Να επισημανθεί ότι τα πρώην διάσημα high-tech «χαρτιά» συνεχίζουν να παίζουν δυνατά παρασύροντας τους πραγματικούς επενδυτές και τους γνώριμους κερδοσκόπους που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τώρα η Wall Street πιστεύει πως δεν θα αργήσει η ανάκαμψη της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Κυρίως το χρηματιστιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν που επωφελήθηκε.

Η «ενθαρρυντική» εικόνα που έδωσε η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστοποιεί ότι η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς. Οι θετικές διαστάσεις από την έκθεση επιβεβαίωσαν τη «ροζ» εικόνα που έχει παρουσιάσει σε ολόκληρη την επικράτεια η βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυρίως, οι «ενθαρρυντικές» διαστάσεις ταχύτατης ανάκαμψης που έδωσαν τα επί μέρους στοιχεία για τις νέες παραγγελίες, στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, δημιούργησαν αισιοδοξία καθώς αναθερμαίνουν τις απαραίτητες ελπίδες για την πορεία ταχείας ανάκαμψης της αμερικανικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της FED, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα σημειώσει ισχυρή αύξηση της τάξεως του 4,25%(!!!) το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 1,4% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, και η Ενωση των Αμερικανικών Βιομηχάνων αισιοδοξεί για σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οπως επισημαίνει η Ενωση, η αισιοδοξία τους απορρέει από τις μειώσεις των επιτοκίων, τη ραγδαία συρρίκνωση των αποθεμάτων και τις γενναίες φορολογικές περικοπές. Επίσης, το γεγονός ότι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -η αγορά ακινήτων- συνεχίζει απτόητη δείχνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην αγορά κατοικίας, φυσικά και χάρις στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων. Να επισημανθεί ότι η έναρξη νέων κατοικιών κατέγραψε αλματώδη άνοδο 3,7% τον Ιούνιο. Παράλληλα, η ελπιδοφόρα αισθητή ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών ενίσχυσε το κλίμα ελπίδων ότι πέρασαν τα χειρότερα. H εικόνα αυτή της επιχειρηματικής Αμερικής αναθερμαίνει τις ελπίδες.

Φαίνεται πως η Wall Street τις είχε ξεχάσει… Παράλληλα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ευτυχώς, διέψευσαν την προσφιλή άποψη των Financial Times ότι η Αμερική θα υποφέρει μια κρίση αποπληθωρισμού (deflation) τύπου Ιαπωνίας. Να επισημανθεί, επίσης, ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε στο Κογκρέσο ότι ο κίνδυνος του deflaltioείναι πλέον πενιχρός ως απειλή για την αμερικανική οικονομία και ως εκ τούτου η FED δεν θα χρειασθεί να πάρει μη συμβατικά νομισματικά μέτρα. Εφαρμόζοντας την πλέον επιθετική τακτική και στρατηγική στην νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατά τα ηνία της FED, ο Αλαν Γκρίνσπαν τώρα αισθάνεται βέβαιος ότι έχει αποκρούσει με τις προληπτικές κινήσεις του επιτυχώς την απειλή του deflation.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή