Είναι πρόωρο να κριθεί το πρόσφατο ράλι τιμών

Είναι πρόωρο να κριθεί το πρόσφατο ράλι τιμών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline και η θετική προοπτική, την οποία ανέφερε η Roche, τόνωσαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία των δύο εταιρειών, συγκρατώντας και τους ρυθμούς πτώσης των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, η πτώση στη Wall Street -κατά την ώρα κλεισίματος της πλειοψηφίας των αγορών στη δυτική Ευρώπη- επιδείνωσε τις απώλειες, έχοντας αντιστρέψει το θετικό κλίμα που επικρατούσε αρχικώς χθες σε αυτές. Πάντως, η τιμή μετοχής της GlaxoSmithKline ενισχύθηκε χθες κατά 3,2% ενώ της Roche σε ποσοστό 4,7%. Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και η Essilor, η μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια φακών -για τα γυαλιά οράσεως-, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε κατά 10%, όταν ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος που έχει ασκήσει στο λειτουργικό κόστος της, θα της επιτρέψει να επιτύχει μέσα στο πρώτο εξάμηνο τον στόχο που είχε θέσει για φέτος, ήτοι να ξεπεράσει το 16% ως περιθώριο του λειτουργικού κέρδους της.

Πολλές εταιρείες, και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού, ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία ήταν μικτά. H ανακοίνωση της Boeing, ότι υπέστη καθαρές ζημίες το δεύτερο τρίμηνο, και η υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την εξέλιξη των πωλήσεων και της κερδοφορίας της για το υπόλοιπο του έτους επηρέασαν χθες τις τιμές των μετοχών συναφών εταιρειών στην Ευρώπη. H μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, η BAE, είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να υποχωρεί κατά 2,4% ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία των Airbus, η EADS, απώλεσε το 1,6% της δικής της. Επίσης, η ανακοίνωση της αμερικανικής SunMicrosystems, σύμφωνα με την οποία η κερδοφορία της μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος κατά 80%, επηρέασε τις τιμές των μετοχών εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε επίσης χθες η τιμή της μετοχής της ολλανδικής εταιρείας λιανικών πωλήσεων Ahold, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τη μαύρη τρύπα του συνταξιοδοτικού ταμείου της, αποτέλεσμα των ζημιών από επενδύσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Χαρακτηριστικότερη ίσως από όλες τις παρατηρήσεις εμπειρογνωμόνων χθες είναι η ακόλουθη: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη, από την έναρξη ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, για να κρίνουμε εάν δικαιολογείται το πρόσφατο ράλι τιμών των μετοχών. Για κάθε θετική είδηση, όπως αυτή της Glaxo, υπάρχει μια δυσάρεστη έκπληξη, όπως ήταν της Nokia…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή