Ελέω Θεού, κυριαρχία Μπερλουσκόνι στα ιταλικά Media

Ελέω Θεού, κυριαρχία Μπερλουσκόνι στα ιταλικά Media

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι χρησιμοποίησε την πλειοψηφία που διαθέτει στην Ανω Βουλή για να περάσει νομοσχέδιο περί μεταρρύθμισης των MME, που κατηγορείται ότι θα του επιτρέψει να επεκτείνει την κυριαρχία του στην ιταλική αγορά MME. Την ίδια στιγμή, άρχιζε στην Κάτω Βουλή η ψηφοφορία επί νομοσχεδίου που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως διευθέτηση του προβλήματος του διττού ρόλου του κ. Μπερλουσκόνι ως μεγιστάνα των MME και ηγέτη της χώρας.

Τα δύο νομοσχέδια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του εκλογικού προγράμματος που έδωσε στον κ. Μπερλουσκόνι τη νίκη στις εκλογές του 2001 και καταδεικνύουν πόσο έχουν απασχολήσει την κυβέρνησή του οι προσωπικές του υποθέσεις. Τον περασμένο μήνα, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ανέστειλε τη δικαστική διαδικασία, στην οποία ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγορούνταν ότι δωροδόκησε δικαστές σε επιχειρηματική διαμάχη οκτώ χρόνια πριν από την είσοδό του στην πολιτική. Οι αντίπαλοί του επισημαίνουν ότι αφιέρωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια στην επινόηση νόμων που τον διασώζουν και όχι σε μέτρα υπέρ της ιταλικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μediaset και Rai

H κυβέρνηση, πάντως, ισχυρίζεται πως οικοδομεί έναν εντυπωσιακό όγκο μεταρρυθμίσεων, που προβλέπουν φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα, βελτίωση των συνθηκών για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αυστηρότερους νόμους κατά της παράνομης μετανάστευσης. Το νομοσχέδιο για τα MME επιτρέπει στην τηλεοπτική εταιρεία του κ. Μπερλουσκόνι, τη Mediaset, να διατηρήσει τους τρεις ιδιωτικούς της σταθμούς που προσελκύουν περί το 46% της τηλεθέασης. Οι τρεις σταθμοί της κρατικής τηλεόρασης έχουν μερίδιο αγοράς 44%, καθώς φέτος υποσκελίσθηκαν για πρώτη φορά από τη Mediaset. H διαμάχη αφορά το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να θέσει έμμεσα υπό τον έλεγχό του τη RAI και να επηρεάζει σχεδόν οτιδήποτε προβάλλεται στην ιταλική τηλεόραση.

Οταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, η αντιπολίτευση επέτυχε τροποποίηση που θα υποχρέωνε τον κ. Μπερλουσκόνι να παραχωρήσει τον έλεγχο του Rete Quatro. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντέστρεψε την τροποποίηση στη Γερουσία. Αλλες πτυχές του που έχουν επικριθεί αφορούν την άρση περιορισμών στη διαφήμιση και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των MME. Το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζει την εθνική αγορά διαφήμισης συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα, από την τηλεόραση και τα άλλα MME μέχρι τους κινηματογράφους, τα βιβλία, τις δημόσιες σχέσεις και το διαφημιστικό υλικό, ενώ επιτρέπει στις εταιρείες να κατέχουν μέχρι το 20% της αγοράς αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. O κύκλος εργασιών της Mediaset ανέρχεται σε 3,5 με 4 δισ. ευρώ και ενδέχεται να φθάσει τα 5 δισ. H εταιρεία διαψεύδει, πάντως, ότι πρόκειται να επωφεληθεί από το νομοσχέδιο.

Και εφημερίδες

Οι επιχειρηματίες που ελέγχουν περισσότερο από έναν τηλεοπτικούς σταθμούς θα μπορούν να ελέγχουν και εφημερίδες. O κ. Μπερλουσκόνι ενδέχεται, έτσι, να επιχειρήσει να ελέγξει εφημερίδες όπως η Corriere della Sera και να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό MME στα χέρια του. H κυβέρνηση ισχυρίζεται, αντίθετα, ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την πολυφωνία στην αγορά MME της Ιταλίας, διευκολύνοντας την καθιέρωση δεκάδων ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών τα επόμενα χρόνια. Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή για τελική έγκριση μέσα στο τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή