Υψηλές τιμές πετρελαίου παρά τις προσδοκίες για τις ιρακινές εξαγωγές

Υψηλές τιμές πετρελαίου παρά τις προσδοκίες για τις ιρακινές εξαγωγές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επαναλάβουν τη βραχεία αναδίπλωσή τους, η οποία σημειώθηκε μετά τον θάνατο των γιων του Σαντάμ και τις αναφορές ότι το Ιράκ κινητοποιείται για να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του εντός των προσεχών δύο μηνών. «Νομίζω ότι όλοι μας προβήκαμε σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, διότι όλοι ανεξαιρέτως πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε λίγο και ότι η παραγωγή θα επέστρεφε στα προπολεμικά επίπεδα μέσα σε δυο-τρεις μήνες», τόνισε παράγοντας της αγοράς πετρελαίου του Λονδίνου. «Εάν, όμως, οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, τότε θα πρέπει να προσβλέπουμε σε μία μέση τιμή 30 δολαρίων το βαρέλι για το τρέχον έτος». Αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει αύξηση της τιμής άνω του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2002 και μία σημαντική αύξηση εν σχέσει με τις προσδοκίες της αγοράς στις αρχές του έτους για τιμή κάτω των 25 δολαρίων το βαρέλι.

Η παραγωγή του Ιράκ

Το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις προβλέπουν ότι η ημερήσια παραγωγή θα φθάσει τα 2,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έως του χρόνου τον Απρίλιο, εάν η χώρα μπορούσε να ανακτήσει μια κάποια σταθερότητα, καθώς και την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Τα σχετικά ανέφερε σε κείμενό του ο Γουαλίντ Κχαντουρί, εκδότης της Οικονομικής Επιθεώρησης Μέσης Ανατολής.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει ότι εφέτος τον Οκτώβριο το Ιράκ θα φθάσει σε παραγωγή το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και τα 2 εκατομμύρια βαρέλια έως τον Δεκέμβριο. H χώρα δε φαίνεται ότι μπορεί να επανέλθει πριν από το 2004 – 2005 στο μέγιστο της παραγωγής της των 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, τα οποία είχε το 1990 προς της εισβολής στο Κουβέϊτ, σύμφωνα με το προαναφερθέν κείμενο.

Το Ιράκ παράγει περί τις 900.000 βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων τα 350.000 διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο, η κρατικής ιδιοκτησίας πετρελαϊκή εταιρεία σε μία κίνηση εμπιστοσύνης δήλωσε χθες ότι είχε υπογράψει ορισμένα μικρά και μακράς διαρκείας συμβόλαια για το πετρέλαιο των νοτίων περιοχών της χώρας. Από μέρους του ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αξιολογήσει πόσο ρεαλιστικές είναι τέτοιες προσδοκίες, όταν στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αποφασίσει το ύψος της παραγωγής του.

Ορισμένες από τις καταναλώτριες χώρες έχουν ζητήσει από τον συνασπισμό να αυξήσει την παραγωγή, αν και οι περισσότεροι από τους υπουργούς Πετρελαίου των επιμέρους χωρών ζητούν να παραμείνουν ως έχουν οι ποσοστώσεις παραγωγής. Στο εσωτερικό του, πάντως, ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στην παράδοξη θέση να διαθέτει μέλη, τα οποία δε δύνανται να ανταποκριθούν στις ποσοστώσεις τους λόγω διακοπής της παραγωγής στα εδάφη τους, και ορισμένα άλλα, τα οποία τελούν σε καλύτερη κατάσταση υγείας και παράγουν περισσότερα από το καθορισμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή