H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Wall Street και ο Nasdaq, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, και βεβαίως τον Λευκό Οίκο, χαιρέτησαν τη σημαντική πτώση στις 386.000 των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη λήξη της περασμένης εβδομάδας, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο αριθμός των αιτήσεων υποχωρεί κάτω από τις 400.000 θεωρείται ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ η άνοδος των αιτήσεων πάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000 ερμηνεύεται σαν δημιουργία συνθηκών ύφεσης της οικονομίας. H ανάκαμψη αυτή συμπληρώνει όλες τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Να θυμίσω ότι το ποσοστό ανεργίας είχε εκτοξευθεί τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα 9 ετών ανερχόμενο στο 6,4%, από 6,1% τον Μάιο. Να επισημανθεί ότι στη μάχη επιβίωσης, όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν επιδοθεί σε μαζικές απολύσεις. Ομως, ήδη, η λαίλαπα των απολύσεων τερματίζεται! H πρώτη αντίδραση στα στοιχεία ώθησε το δολάριο και πίεσε το ευρώ (από τα 1,1511) στα 1,1425 δολάρια.

Ωστόσο, η έκδηλη αισιοδοξία για την ισχυρή πορεία της οικονομίας έχει πυροδοτήσει το βίαιο ξεπούλημα των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με συνέπεια η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να καταγράφει πλέον καθημερινώς μεγάλη άνοδο. Από τις 6 Μαΐου, την ημέρα που κήρυξε ο Αλαν Γκρίνσπαν επισήμως τον πόλεμο κατά του deflation, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως η απόδοση των ομολόγων, είχαν στην κυριολεξία κατρακυλήσει. Μια εξέλιξη πρωτίστως θετική με την πτώση αυτή, καθώς τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ζωτικής σημασίας για τα στεγαστικά δάνεια, την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οταν η FED άρχισε να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιανουάριο του 2001, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν γύρω στο 5% και κατέρρευσε στο 3,6% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Ηδη χθες είχε ανέλθει στο 4,21%. Το άλμα αυτό ανησυχεί ιδιαιτέρως την επιχειρηματική Αμερική και ασκεί πιέσεις στη Wall Street.

Το αισιόδοξο σενάριο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και της κερδοφορίας των αμερικανικών επιιχειρήσεων κυριαρχεί χάρις στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα Μπους και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν. O Γκρίνσπαν έχει ήδη μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001 -από το 6,5% στο 1%- στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1958, που ήταν μόλις 0,68%. O πρόεδρος της FED στην πρόσφατη εξαμηνιαία κατάθεσή του για τη νομισματική πολιτική και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της FED, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα σημειώσει ισχυρή αύξηση της τάξεως του 4,25%(!!!) το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 1,4% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ηδη έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας. Οι τρεις σημαντικοί δείκτες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί. O δείκτης νέων παραγγελιών προς τα αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 46,2 μονάδες (από 43 μονάδες) και ο δείκτης που καταμετρεί τα αποθέματα (inventories) έδειξε σημαντική πτώση, που δημιουργεί ελπίδες ότι οι βιομηχανίες, αν η ζήτηση ενισχυθεί, θα επιταχύνουν την παραγωγή τους. Οι ελπίδες αναθέρμανσης της οικονομίας έχουν ενισχυθεί και από την εικόνα ισχυρής ανάκαμψης του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, του κρίσιμου αυτού τομέα που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών ανήλθε στα επίπεδα των 60,6 μονάδων τον Ιούνιο (από 54,5 τον Μάιο). Αντίθετα, αρνητική παραμένει η εικόνα που αναδίδει ο αντίστοιχος τομέας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters/NTC, που καταρτίζεται από 2.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ο δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα των 48,2 μονάδων τον Ιούνιο, δηλαδή κάτω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή