«Μυθιστόρημα» οι καταγγελίες κατά της Coca-Cola

«Μυθιστόρημα» οι καταγγελίες κατά της Coca-Cola

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μήνυση που υπέβαλε ο Μάθιου Γουίτλεϊ, πρώην ορκωτός λογιστής της Coca-Cola, κατά των παλαιών του εργοδοτών μοιάζει με μυθιστόρημα. O κ. Γουίτλεϊ κατηγορεί την Coca-Cola ότι παραποίησε τα αποτελέσματα της δοκιμασίας για την προώθηση στην αγορά ενός προϊόντος, μετέφερε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε μυστικό λογαριασμό για να μειώσει την τιμή των ακριβών νέων μηχανών, επέτρεψε τη λειτουργία των μηχανών αυτών που διοχέτευαν μέταλλα στα αναψυκτικά, εκμεταλλεύθηκε κατά αθέμιτο τρόπο τις πληρωμές στους εμφιαλωτές της, παρουσίασε παραπλανητικά λειτουργικά έσοδα και στη συνέχεια τον απέλυσε, όταν μίλησε σχετικά στον Στίβεν Χέγιερ, τον γενικό διευθυντή της Coca-Cola.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης, σε κάθε φάση οι προσπάθειές του προσέκρουαν στις αντιδράσεις κακοπροαίρετων στελεχών. Ηταν ένας από τους 1.000 υπαλλήλους που απολύθηκαν τον Μάρτιο αλλά, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, η περίπτωσή του εμπεριείχε σκοπιμότητα. H Coca-Cola ανέθεσε, άλλωστε, σε σκιώδη διευθυντή τις αρμοδιότητές του. H πρώτη αντίδραση της εταιρείας ήταν να διαψεύσει το περιεχόμενο της μήνυσης ως μύθευμα. O κ. Γουίτλεϊ διεκδικεί 44 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγάλο για ένα υπάλληλο που εργάσθηκε 11 χρόνια. H Coca-Cola έχει κατοχυρώσει τη φήμη εταιρείας με καλή διοίκηση: το καλοκαίρι του 2002 ήταν απο τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε εθελοντικά τη λογιστική καταχώριση του κόστους των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών. Στις 11 Ιουλίου, όμως, παραδέχθηκε ότι το γραφείο του εισαγγελέα της Βόρειας Γεωργίας ανέλαβε τη διεξαγωγή ερευνών σχετικών με τους ισχυρισμούς του κ. Γουίτλεϊ. Παράλληλα, έρευνες διεξάγει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, οι κατηγορίες του κ. Γουΐίτλεϊ είναι αβάσιμες εκτός από μία. Το 2000 ένα στέλεχος της εταιρείας, ο Τζον Φίσερ, προσυπέγραψε πράγματι σχέδιο για την παραποίηση των αποτελεσμάτων μιας δοκιμασίας προώθησης στην αγορά που έγινε στη Βιρτζίνια και αφορούσε κατεψυγμένα προϊόντα της Coca-Cola που θα παράγονταν στα καταστήματα Burger King. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης, τα Burger King δαπάνησαν 30 εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό για την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων και ήθελαν αποδείξεις ότι θα έβρισκαν ανταπόκριση στα παιδιά. Οι αποδείξεις αυτές δεν βρέθηκαν και ο κ. Γουϊτλεϊ ισχυρίζεται ότι ο κ. Φίσερ κατέβαλε το ποσό των 10.000 δολαρίων σε κάτοικο της περιοχής που ανέλαβε να συγκεντρώσει εκατοντάδες μικρούς καταναλωτές. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρεία επέπληξε τον κ. Φίσερ αλλά δεν τον απέλυσε. Εφυγε, μόλις, τον Απρίλιο του 2003.

H Burger King δεν ήξερε τίποτε μέχρι τον περασμένο μήνα, οπότε η Coca-Cola αποκάλυψε τα αποτελέσματα των εσωτερικών της ερευνών. Στις 14 Ιουλίου η Burger King ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα επίμαχα προϊόντα επικαλούμενη ισχνές πωλήσεις. Συνολικά, οι κατηγορίες του κ. Γουΐτλεϊ είναι σχετικά ήσσονος σημασίας και οι αναλυτές δεν δίνουν μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Γουΐτλεϊ, ο Γουόρεν Μπάφετ, μέλος της επιτροπής ορκωτών λογιστών της Coca-Cola, προέβαλε βέτο στην απόλυση του κ. Φίσερ με το επιχείρημα ότι θα εξέθετε την εταιρεία. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποια είναι η αλήθεια, ο κ. Μπάφετ δεν αναμένεται να σπιλωθεί.

Μετά την υποβολή της μήνυσης, η τιμή μετοχής της Coca-Cola κυμαίνεται γύρω στα 44 δολάρια, πολύ πιο κάτω μεν από τα υψηλά επίπεδα του 1998, αλλά αισθητά πιο πάνω από τα 37 δολάρια στα οποία βρισκόταν στα μέσα Μαρτίου. Οι επιχειρηματικές πρακτικές της Coca-Cola έχουν βρεθεί, όμως, στο στόχαστρο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της στο πλαίσιο των ερευνών της σχετικά με το αν η εταιρεία έχει εκμεταλλευθεί καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Στελέχη της Επιτροπής έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιδρομές σε μια σειρά εμφιαλωτών της στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή