H ηγεσία της Telecom Italia κερδίζει το στοίχημα

H ηγεσία της Telecom Italia κερδίζει το στοίχημα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τέσσερις μήνες συνεχώς οι μέτοχοι με μειοψηφικά πακέτα μετοχών στην Telecom Italia προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση στα σχέδια της εταιρείας να απλοποιήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, κατηγορώντας τον επικεφαλής της, Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα, ότι νοθεύει τα ιταλικά ήθη με «αγγλοσαξονικές» αξίες της αγοράς. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας από τον προαναφερθέντα, οι αντιδράσεις αυτές στις συνελεύσεις των μετόχων και στις αίθουσες των δικαστηρίων απέδειξαν κυρίως τις ανεπάρκειες του συστήματος των μειοψηφούντων μετόχων παρά τα μειονεκτήματα του ιταλικού καπιταλισμού.

Οι διαφωνούντες έδειχναν να έχουν λησμονήσει ότι ο κ. Τρονκέτι Πρόβερα καθοδηγούνταν από τράπεζες όπως η GoldmaSachs, JP MorgaChase και Lazard, ενώ, επίσης, υπερεκτίμησαν τη δική τους δύναμη, η οποία έχει συρρικνωθεί λόγω της εμμονής τους στα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ειδικότερα, πολλά επενδυτικά ταμεία είχαν δανείσει τις μετοχές τους για γρήγορα κέρδη πριν από τις συνελεύσεις των μετόχων και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτού του είδους η κοντόφθαλμη προσέγγιση των πραγμάτων προκάλεσε και την εσφαλμένη εκτίμηση των ευεργετημάτων από το σχέδιο της Telecom Ιtalia.

«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο κ. Τρονκέτι Πρόβερα αγνόησε τους μειοψηφούντες μετόχους, όταν ανέλαβε καθήκοντα προ διετίας, αλλά η τελευταία συμφωνία ήταν διαφανής και όσο δίκαιη μπορούσε σε μία τόσο περιπεπλεγμένη δομή. Οι περισσότεροι εξ αυτών απλώς επεδίωκαν καλύτερους όρους βραχυπρόθεσμων κερδών», ανέφερε επικεφαλής μεγάλου ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου. Στο πλαίσιο του σχεδίου του κ. Τρονκέτι Πρόβερα ζητήθηκε από τους μετόχους της Telecom Italia να καταβάλουν 9 δισ. ευρώ στους μετόχους της Olivetti, της εταιρείας συμμετοχών, η οποία κατέχει το 55% της πρώτης και με αυτή συγχωνεύθηκε. Οι επικριτές του σχεδίου αναφέρουν ότι η συμφωνία κατέστρεψε περί τα 5 δισ. ευρώ της αξίας της Telecom Ιtalia.

Εντούτοις, η συμφωνία βασίστηκε σε μια σειρά κινήτρων, τα οποία στόχο είχαν να ενδυναμώσουν την τιμή μετοχής της Telecom Italia και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, οι προοπτικές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών άρχισαν να βελτιώνονται και η τιμή της μετοχής της Telecom Italia ενισχύθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκρουστεί η επιχειρηματολογία όσων υποστήριζαν ότι η συγχώνευση με την Olivetti έπληξε την αξία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή