Τους… τρόμαξε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΗΠΑ

Τους… τρόμαξε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν, χθες, οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η απρόσμενη πτώση του αμερικανικού δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών τροφοδότησε ένα κλίμα ανησυχίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. H εν λόγω είδηση υπενθύμισε στους επενδυτές της «Γηραιάς Ηπείρου» πόσο εύθραυστα εξακολουθούν να είναι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής, άλλα και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι δικαιολογείται η μετριοπαθής στάση που διατηρούν ορισμένοι οικονομολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ενίσχυση του ευρώ και η μικρή αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη συνέχιση του πρόσφατου ράλι των ευρωπαϊκών αγορών. Υπενθυμίζουμε ότι από τα μέσα Μαρτίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, DJ Euro Stoxx-50, έχει ενισχυθεί κατά 33% και ο αντίστοιχος FTSE Eurotop-300 έχει καταγράψει κέρδη 27%.

Σ’ ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο αναλυτής της MM Warburg, Κάρστεν Κλουντ, δήλωσε ότι «η είδηση αυτή, σαφώς, απογοήτευσε τις αγορές και τις αιφνιδίασε δεδομένων των προηγούμενων θετικών οικονομικών στοιχείων. H πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών αντανακλά ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ανάκαμψης στην αγορά εργασίας» στις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εκ μέρους της γαλλικής εταιρείας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Alcatel, και του ελβετικού ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού, ABB, δεν είχαν τη δυναμική να επηρεάσουν θετικά την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Παρά ταύτα, η μετοχή της Alcatel κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα του 8%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2003, διατηρώντας τον στόχο της για ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων μέχρι το τέλος του έτους.

Ανοδο, της τάξεως του 6,5%, παρουσίασε και η μετοχή της ABB, καθώς η βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικών κερδών ικανοποίησε τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της BP έπεσε κατά 0,8%, αφού ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη διοχέτευση 2 δισ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό της ταμείο, μια κίνηση που θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη των μετόχων της.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 έπεσε κατά 0,55%, ενώ στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE-100 κατέγραψε απώλειες 0,28%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 εμφάνισε πτώση 0,71% και στο Μιλάνο, ο δείκτης Mib-30 βυθίστηκε κατά 1,06%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο γενικός δείκτης Dax έπεφτε 0,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή