EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα λειτουργικών κερδών και μετοχής για την Alcatel

H γαλλική επιχείρηση κατασκευής τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Alcatel, ανακοίνωσε χθες θεαματική άνοδο λειτουργικών κερδών το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός το οποίο είναι απόρροια πολιτικής μειώσεως των δαπανών σε μία ασθενή αλλά υπό σταθεροποίηση αγορά του κλάδου. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Alcatel, τα λειτουργικά της κέρδη την προαναφερθείσα περίοδο σημείωσαν άνοδο στα 21 εκατομμύρια ευρώ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι πρόβλεπαν ζημίες της τάξεως των 44 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα της Alcatel, το δεύτερο τρίμηνο του 2003, διεμορφώθησαν στα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ, και συμφωνούν πλήρως με τις προσδοκίες των αναλυτών. H τιμή της μετοχής της Alcatel σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο του Παρισιού κατά 7% στα 8,30 ευρώ. Στο ανακοινωθέν της εταιρείας το οποίο υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Alcatel, Σερζ Τσιουρίκ, εκφράζει αισιοδοξία ότι και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι κερδοφόρο.

Το πετρέλαιο τονώνει την BP

H BP, η υπ’ αριθμόν 2 πετρελαϊκή επιχείρηση της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημείωσαν άνοδο κατά 42% λόγω της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε δε ότι θα δαπανήσει εφέτος κεφάλαια 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει ασφαλιστικές ανάγκες των εργαζομένων της. Ειδικότερα, τα κέρδη της BP αυξήθηκαν την προαναφερθείσα περίοδο στα 3,12 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 14 σεντς ανά μετοχή, έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή κατά 10 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, εξαιρουμένων των εφάπαξ ειδικών δαπανών. H ανακοίνωση της θεαματικής ανόδου της κερδοφορίας της BP συνέπεσε με την κοινοποίηση της ανόδου της τιμής του πετρελαίου χθες στα 30 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά της Νέας Υόρκης. Σημειωθήτω ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών του OPEC, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν προτίθεται να μεταβάλει το καθεστώς της παραγωγής πετρελαίου, το οποίο σήμερα εξασφαλίζει τιμή μεταξύ 22 δολαρίων και 28 δολαρίων το βαρέλι για τον τύπο Μπρεντ.

Εκκληση BA για διάλογο

Η British Airways, η οποία έχει δεχθεί ήδη πλήγμα από την απεργία των 11 ημερών των εργαζομένων της, έκανε έκκληση χθες στα συνδικάτα για την επανάληψη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσεως για την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης στον βρετανικό αερομεταφορέα. Εκπρόσωπος της British Airways δήλωσε χθες ότι παρά την πρόθεση της επιχειρήσεως να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεως, μία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών δεν είναι ακόμη ορατή. Σημειωθήτω ότι η British Airways είχε ζημίες 10 εκατομμυρίων στερλινών από την απεργία των 11 ημερών του εργατικού της προσωπικού στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Λόγω της απεργίας, η Britih Airways εξαναγκάσθηκε να ματαιώσει 500 από τις προγραμματισμένες πτήσεις της. Τα συμβάντα αυτά σημειώνονται σε μία στιγμή κατά την οποία η επιχείρηση προετοιμάζεται να εξαγγείλει την τριμηνιαία κερδοφορία της, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να είναι ζημιογόνος. Αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων της British Airways είναι η εγκατάσταση ηλεκτρονικών μηχανημάτων ελέγχου αποσκευών των επιβατών στο αεροδρόμιο Χίθροου, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται μείωση θέσεων εργασίας.

«Πράσινο» στην εξαγορά Wella

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» στην αμερικανική Procter & Gamble Co. αναφορικά με την εξαγορά της γερμανικής επιχειρήσεως καλλυντικών Wella. Πρόκειται γιά τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει μέχρι τώρα η αμερικανική επιχείρηση παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. H εξαγορά είναι της τάξεως των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της Procter & Gamle και αναμένεται να διευρύνει το μερίδιο στην αγορά καλλυντικών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ευρώπη ιδιαίτερα στον κλάδο παραγωγής βαφής μαλλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή