Περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια εισέρευσαν στην Ευρωζώνη τον Μάιο

Περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια εισέρευσαν στην Ευρωζώνη τον Μάιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες ήταν οι εισροές επενδυτικού κεφαλαίου στη Ζώνη Ευρώ τον μήνα Μάιο, ενώ ο μέσος όρος μηνιαίων εισροών του τελευταίου εξαμήνου παρέμεινε θετικός. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία, ο συνδυασμός καθαρών άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Ζώνη Ευρώ έφθασαν τον Μάιο τα 6,7 δισ. ευρώ, ουσιαστικά εξαιτίας των εισροών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ύψους 7,0 δισ. ευρώ. Οι εκροές άμεσων επενδύσεων έφθασαν στα 0,3 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία περί των ροών επενδύσεων των τελευταίων τριμήνων ενίσχυσαν την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα, όμως, με τον Μάικλ Κλάβιτερ, αναλυτή συναλλάγματος στην West LB, η υπόθεση δεν σχετίζεται με το ευρώ, καθώς «οι καθαρές εισροές στο ισοζύγιο άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου οφείλονται κυρίως στην αγορά ομολόγων». O ίδιος επισημαίνει ότι «όταν εξετάσει κανείς τις άμεσες ξένες επενδύσεις ή τις μετοχές, διαπιστώνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πωλούν και ότι οι εκροές είναι σημαντικές» και προβλέπει ότι «μόλις εκλείψει η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, θα σημειωθεί υποχώρηση του ευρώ, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν βιώσιμη την ισχύ του ευρώ από πλευράς θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών».

Ρεκόρ πλεονάσματος

Σημειωτέον ότι η EKT αναθεώρησε τα στοιχεία του Απριλίου περιορίζοντας τις εκροές επενδύσεων στα 10,9 δισ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση για εκροές 14,4 δισ, ευρώ. Στη διάρκεια των έξι μηνών μέχρι τον Απρίλιο, ο μέσος όρος εισροών επενδύσεων στη Ζώνη Ευρώ ήταν 0,7 δισ. ευρώ τον μήνα και το άθροισμα των συνολικών εισροών για τους 12 μήνες μέχρι τον Μάιο ήταν 57,6 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίσθηκε τον Μάιο σε 0,4 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο έλλειμμα των 8,6 δισ. ευρώ του Απριλίου. Με την εποχική προσαρμογή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε τον Μάιο ρεκόρ πλεονάσματος 2,0 δισ. ευρώ μετά το έλλειμμα του 1,0 δισ. ευρώ του Απριλίου.

Οι προσδοκίες για προμήθειες

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον δείκτη διευθυντών προμηθειών (PMI), οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως σημείωσε ελαφρά βελτίωση τον Ιούλιο, αλλά δεν διαβλέπουν ανάκαμψή του άνω του επιπέδου αναφοράς του 50 πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς, ο δείκτης θα παραμείνει κάτω του επιπέδου του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά θα σημειώσει βελτίωση στο 47,0 από το 46,4 του Ιουνίου. «Μάλλον έχουμε δει τα χειρότερα, αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμη φευγαλέα», σχολίασε σχετικά ο Αντολφ Ρόζενστοκ της Nomura International. Οι εκτιμήσεις για τον PMI, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την 1η Αυγούστου, κυμαίνονται από 46,4 μέχρι 47,5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή