H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται και γράφεται: «μην πας αντίθετα από το ρεύμα της αγοράς», γιατί θα σε συντρίψει! Αυτή η ρήση της αγοράς παραμένει αξεπέραστη. E λοιπόν, τώρα λένε… πως χτίζεται η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του δολαρίου, που ανήκει στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Βεβαίως, η «θερμή» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ενισχύει όλες τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Και τώρα το «καυτό» χρήμα των Αμερικανών επενδυτών και της κερδοσκοπίας δίνει εντολές: «Αγοράστε δολάρια»… Οι εντολές αυτές βρήκαν ώθηση από το προσφιλές παπαγαλάκι που λέγεται Reuters. Οποία τύχη… Τώρα η διεθνής κερδοσκοπία με επικεφαλής τα αμερικανικά Hedge Funds σπεύδουν να δράσουν, εκμεταλλευόμενα τη θετική ψυχολογία των αγορών. Πάντως, η στήλη θα επισημάνει ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική των πανίσχυρων αμερικανικών και διεθνών Mutual Funds, Hedge Funds και των Ρortofolios.

Οι «ενθαρρυντικές» διαστάσεις ανάκαμψης που έχουν καταγραφεί τους προηγούμενες μήνες ενισχύονται καθημερινώς, δημιουργώντας τις απαραίτητες ελπίδες για ισχυρή πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. H αναδιάρθρωση των αμερικανικών επιχειρήσεων και η προσαρμογή τους στο θετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον παίρνει πλέον γοργούς ρυυμούς. H εξέλιξη αυτή είναι πολυσήμαντη. Το δολάριο κατέγραψε σημαντικά κέρδη, με συνέπεια το ευρώ να πέσει στα 1,1352 δολάρια. Παράλληλα το άλμα της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων προσελκύει τα κεφάλαια στο δολάριο.

Η περίφημη «Φαιά Βίβλος», όπως αποκαλείται το Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, περιείχε ζωηρά χρώματα που ενεθάρρυναν τους επενδυτές και το δολάριο. Επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις σημαντικής βελτίωσης. «H οικονομική δραστηριότητα και η αισιοδοξία της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής Αμερικής ως προς το μέλλον έχει αποκατασταθεί», σημειώνεται στην έκθεση της FED. H «θερμή» εικόνα που έδωσε έκθεση της FED για την «καρδιά» της αμερικανικής βιομηχανίας είναι πολυσήμαντη. Ηδη ο δείκτης-κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει δείξει ότι η ανάκαμψη προχωρεί ραγδαία. H επιχειρηματική Αμερική με τις γενναιόδωρες αναπτυξιακές δαπάνες και περικοπές φόρων έχει αναθαρρήσει. H έναρξη της ελπιδοφόρας ανάκαμψης από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ πιστοποιεί, επίσης, και τη θετική επίδραση της υποτίμησης του δολαρίου.

Ενώ από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει πως διατηρεί την πρόβλεψή του για ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος. Βεβαίως, βρήκε ξανά χθες την ευκαιρία ο πρόεδρος Μπους να υποστηρίξει πως οι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις του τέταρτου πακέτου αναπτυξιακών μέτρων, που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο και υπεγράφησαν προχθές Τετάρτη από τον Αμερικανό πρόεδρο, ύψους 350 δισ. δολαρίων με χρονοδιάγραμμα 10ετίας, θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Παράλληλα, η FED έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα κρατήσει τα επιιτόκια στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών, όσο καιρό χρειασθεί και φρόντισε, επίσης, να αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και για νέα μείωση των επιτοκίων αν χρειασθεί. Να επισημανθεί ότι η τελευταία απόφαση της 12μελούς επιτροπής της Fed’s opemarket comittee, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν σχεδόν ομόφωνη ως προς το ποσοστό της μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 1% (από 1,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1958 (που ήταν μόλις 0,68%). Μόνο ο Robert Parry, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο και μέλος της επιτροπής, μειοψήφισε υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση κατά μισή ποσοσταία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή